• Οικονομία

    Νέα μείωση εισφορών κατά 0,5 από την 1η Ιουνίου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης

    Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης


    Νέα μείωση εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για περίπου 2 εκατομμύρια μισθωτούς ή κατά 7,14% για περισσότερους από 220 χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου του 2022.

    Συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου οι εισφορές θα επανέλθουν στο 3% για τους εργοδότες και σε αντίστοιχο 3% για τους εργαζόμενους, από 3,25% που είναι σήμερα για την κάθε πλευρά.

    Ταυτόχρονα θα μειωθούν και τα ποσά των εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κλίμακες εισφορών για τους μη μισθωτούς.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αυξήθηκαν το 2016 με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου από 3% για εργοδότες και 3% για εργαζόμενους, σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα, για μία τριετία, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου 2019.

    Στη συνέχεια από την 1η Ιουνίου του 2019 ξεκίνησε η αποκλιμάκωσή τους, προκειμένου να επανέλθουν στο 3% + 3% από την 1η Ιουνίου και εφεξής. Έτσι, οι εισφορές προς το ΕΤΕΑΕΠ για επικουρική ασφάλιση επανέρχονται συνολικά στο 6% σε δυο μήνες, δίνοντας ανάσα τόσο στους εργοδότες μειώνοντας το μη μισθολογικό κόστος όσο και στους εργαζόμενους αυξάνοντας το εισόδημά τους.

    Οι μειώσεις των εισφορών για επικούρηση από την 1η Ιουνίου έχουν ως εξής:

    Μισθωτοί

    -Για τους μισθωτούς, η εισφορά επιμερίζεται σε 3% για τον ασφαλισμένο και 3% για τον εργοδότη με βάση τον μεικτό του μισθό, έναντι 3,25% και 3,25% που ισχύει έως 31.5.2022. Ουσιαστικά οι εργοδότες και αντίστοιχα οι εργαζόμενοι κερδίζουν ετησίως τις εισφορές ενός μήνα για την επικουρική ασφάλιση.

    • Για μικτό μισθό 663 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 21,54 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 19,84 ευρώ. Ετήσιο όφελος για εργοδότη 20,40 ευρώ και αντίστοιχο ποσό για τον εργαζόμενο.
    • Για μικτό μισθό 800 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 26 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 24 ευρώ. Ετήσιο όφελος 24 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.
    • Για μικτό μισθό 1.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 32,5 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 30 ευρώ. Ετήσιο όφελος 30 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.
    • Για μικτό μισθό 1.500 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 48,75 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 45 ευρώ. Ετήσιο όφελος 45 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.
    • Για μικτό μισθό 2.000 ευρώ η εισφορά για επικουρική ασφάλιση σήμερα είναι 65 ευρώ, ενώ από την 1η Ιουνίου θα είναι 60 ευρώ. Ετήσιο όφελος 60 ευρώ για την εκάστοτε πλευρά.

    Το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών (πλαφόν) επί του οποίου υπολογίζεται η ασφαλιστική εισφορά ορίζεται μηνιαίως στο ποσό των 6.500 ευρώ (σ.σ αποσυνδέεται πλέον από το βασικό μισθό μισθωτού).

    Ελεύθεροι επαγγελματίες

    -Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους μειώνονται τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται για τις τρεις κατηγορίες.

    Συγκεκριμένα:

    • Στην 1η κατηγορία από 42 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 39 ευρώ.
    • Στην 2η κατηγορία από 51 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 47 ευρώ.
    • Στην 3η κατηγορία από 61 ευρώ το μήνα, η εισφορά διαμορφώνεται σε 56 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 είναι υποχρεωτική ασφάλιση στο νεοσύστατο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλιση (ΤΕΚΑ) όλων όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

    Οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στο ΤΕΚΑ, αλλά και για άλλες κατηγορίες επαγγελματιών που έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν το ΤΕΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση, προαιρετικά από το 2023 και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές από την 1η Ιουνίου διαμορφώνονται στο 6%.

    Σε αναμονή για μείωση εισφορών και σε κύρια ασφάλιση

    Πέρα από την νομοθετημένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, σε εκκρεμότητα παραμένει η περαιτέρω μείωση των εισφορών για κύρια ασφάλιση κατά 0,6, ώστε συμπληρωθούν οι πέντε ποσοστιαίες μονάδες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έως το 2023.

    Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη, η οικονομική ενίσχυση των πολιτών λόγω της αύξησης των τιμών σε ενέργεια και προϊόντα, αλλά και η αδυναμία καταβολής εισφορών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, άρα εσόδων προς τον e-ΕΦΚΑ, δεν αφήνει δημοσιονομικά περιθώρια για την άμεση μείωση τους. Περίπου 1,1 εκατ. μη μισθωτοί έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές. Την ίδια στιγμή, το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου ζητάει την άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενόψει την δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

    Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνει σωρευτική μείωση έως τις 5 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023. Η νέα μείωση που υπολείπεται αυτή την στιγμή είναι της τάξης των 1,1 ποσοστιαίων μονάδων, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση 3% του μη μισθολογικού κόστους. Από αυτό η μισή μονάδα θα καλυφθεί από την νέα μείωση των εισφορών για επικουρική ασφάλιση κατά μισή μονάδα από την 1η Ιουνίου. Σωρευτικά, η μείωση των 5 μονάδων μεταφράζεται σε ελάφρυνση 12,32%.

    Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ, καταβάλλει σήμερα εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές συνολικού ύψους 366,6 ευρώ. Με το σχέδιο της σωρευτικής απομείωσης των εισφορών έως 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023, θα πληρώνει 355,6 ευρώ συνολικά σε ασφαλιστικές εισφορές. Το όφελος για εργοδότη και εργαζόμενο είναι στα 11 ευρώ.

    Αντίστοιχα ένας μισθωτός με μεικτό μισθό 1.500 ευρώ, επιβαρύνεται σήμερα με ασφαλιστικές εισφορές ύψους 550 ευρώ. Με το σχέδιο απομείωσης των εισφορών θα επιβαρύνεται με 533 ευρώ εισφορές (σύνολο εργοδοτικών και εργατικών).

    Το συνολικό όφελος αγγίζει τα 17 ευρώ το μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Ποιες κατηγορίες εργαζομένων θα δουν αύξηση του μισθού τους και το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ