• Οικονομία

    Νέα μείωση 1% στον πληθωρισμό χονδρικής στην ευρωζώνη

    • NewsRoom
    Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)

    Mariana Kotzeva, Director General της Eurostat (Πηγή: ec.europa.eu/Eurostat)


    Συνεχίζονται τα θετικά νέα για την πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, καθώς μετά την απροσδόκητη μείωση των τιμών καταναλωτή χτες στο 2,4% ετησίως ακολούθησαν σήμερα στην ίδια κατεύθυνση και οι τιμές παραγωγού.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, οι τιμές χονδρικής παρουσίασαν μείωση κατά 1% στη σύγκριση Φεβρουαρίου – Ιανουαρίου, μετά τη μείωση κατά 0,9% που είχε σημειωθεί τον μήνα που είχε προηγηθεί.

    Σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών παραγωγού ήταν μειωμένος κατά 8,3% τον Φεβρουάριο, μετά τη μείωση κατά 8% του Ιανουαρίου.

    Σημειώνεται ότι η μέση εκτίμηση των αναλυτών ήταν λίγο πιο αισιόδοξη σε ετήσιο επίπεδο καθώς περίμεναν να δείξει η μέτρηση -8,7%, αλλά με χαμηλότερη μείωση μηνιαία κατά 0,7%.

    Γράφημα Παραγωγοί

    Για την Ελλάδα, ο δείκτης υποχώρησε κατά 6,3% ετησίως τον Φεβρουάριο, αλλά με μηνιαία μείωση κατά 1,6%.

    Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας, στο λεγόμενο δομικό μέρος του ο δείκτης τιμών παραγωγού παρουσίασε μείωση 1,5% ετησίως με μικρή αύξηση 0,1% στον μήνα.

    Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν ετήσια μείωση κατά 8,1% και κατά 0,9% μηνιαίως.

    Όπως έδειξαν οι επιμέρους συνιστώσες του δείκτη, η μεγάλη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη προέρχεται από την πτώση των τιμών της ενέργειας που ήταν μειωμένες τον Φεβρουάριο κατά 21,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και κατά 3,5% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

    Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένες κατά 5,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2% μηνιαίως, των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,1% και των μη διαρκών κατά 1,4%.

    Στις ανά χώρες μετρήσεις, μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκαν στην Σλοβακία με -25,5%, στην Ιρλανδία -24,2% και στην Ιταλία με -14,2% ενώ αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο με +17,2% και στην Μάλτα με +0,7%.

    Διαβάστε επίσης:

    Apple: Είναι η «οικιακή ρομποτική» το επόμενο μεγάλο βήμα; – Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επενδυτές

    ΒΕΘ: Δημιούργησε πλατφόρμα αναζήτησης εργαζομένων-θέσεων εργασίας

    Χρυσοχοΐδης για τη δολοφονία στους Αγίους Αναργύργους: Θα αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ