• Οικονομία

    Νέα έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση

    • NewsRoom
    κέρματα του ευρώ


    Έπειτα από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εξετάζει το επόμενο βήμα εξόδου στις αγορές.

    Στόχος είναι η έξοδος στις αγορές με την έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου σε βάθος διμήνου. Έως τότε θα έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν το σχέδιο του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Μία άλλη πρόταση είναι η επανέκδοση του 5ετούς ή του παλαιότερου 7ετούς ομολόγου.

    Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου και άλλοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.

    Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Καθημερινή» δεν επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» των κεφαλαίων του ESM για δύο λόγους: Ο ένας είναι επικοινωνιακός («πληρώνουμε και διώχνουμε το ΔΝΤ με δικά μας μέσα»). Ο άλλος έχει να κάνει με τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Κάποιες κυβερνήσεις ανησυχούν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αν οι Έλληνες χρησιμοποιήσουν δάνεια από τους Ευρωπαίους για να πληρωθεί το ΔΝΤ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ποιοι αγόρασαν το ομόλογο. Θα πληρώσουμε 466,1 εκατ. ευρώ για τόκους…



    ΣΧΟΛΙΑ