• Οικονομία

    Νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας: Ρύθμιση… με τον μήνα

    • NewsRoom


    Ένα νέο σύστημα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί, πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί η σχετική νομοθετική διάταξη για τα τέλη κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 12 Ιουνίου θα λήξει η αναμονή των ιδιοκτητών οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους στις Εφορίες και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας, καταβάλλοντας όμως μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας.

    Το νέο σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας θα στοχεύει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη χρήση των ΙΧ και την αποφυγή μαζικής συρροής των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να ανακοινώσει ότι, από αυτό το καλοκαίρι, τα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώνονται με τον μήνα και θα υπολογίζονται μόνο για το διάστημα χρήσης, δίχως πέναλτι.

    Αυτό σημαίνει ότι, όσοι αυτό το καλοκαίρι προβούν σε άρση ακινησίας του οχήματος, θα πληρώσουν αναλογικά τέλη κυκλοφορίας για κάθε μήνα χρήσης του οχήματός τους.

    Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να καθιερώσει μόνιμα τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2021, σε περίπτωση άρσης ακινησίας, χωρίς να χρειάζεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση ή εγκύκλιος και να μπορούν οι εταιρείες ενοικιάσεων, αλλά και οι ιδιώτες καταναλωτές να κάνουν χρήση του ευνοϊκού μέτρου για μία τουλάχιστον φορά, καταβάλλοντας μέρος του αντιτίμου των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.

    Το μέτρο θα έχει τη μορφή που είχε και τα προηγούμενα χρόνια:

    -Όποιος λαμβάνει τις πινακίδες για έναν μήνα θα πληρώνει τα τέλη δύο μηνών (τα 2/12).
    -Όποιος τις λαμβάνει για τρεις μήνες θα πληρώνει τα τέλη τεσσάρων μηνών (τα 4/12).
    -Όποιος τις λαμβάνει για το τέλος του έτους θα πληρώνει για τους υπόλοιπους μήνες συν άλλον έναν μήνα.

    Στο παρακάτω παράδειγμα φαίνεται το πώς θα λειτουργήσει το νέο σύστημα για τα τέλη κυκλοφορίας:

    -Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ΙΧ: 120 ευρώ (*10 ευρώ τον μήνα, αναλογικά)
    -Τέλη κυκλοφορίας για άρση ακινησίας για έναν μήνα (π.χ. Ιούλιο): 10 ευρώ
    -Τέλη κυκλοφορίας για 3 μήνες: 30 ευρώ

    Στη ρύθμιση για τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να προβλεφθεί, ωστόσο, τσουχτερό πρόστιμο, για όσους δεν καταθέσουν έγκαιρα τις πινακίδες.

    Το πρόστιμο αυτό θα είναι ίσο με τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας +100% (διπλάσια τέλη). Στο παραπάνω παράδειγμα, ο παραβάτης θα έπρεπε να καταβάλει 240 ευρώ.

    Μέχρι σήμερα, υπήρχε η δυνατότητα για πληρωμή τελών κυκλοφορίας για ορισμένο διάστημα, όμως ίσχυε πέναλτι. Δηλαδή, όποιος λάμβανε πινακίδες για έναν μήνα, πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας 2 μηνών. Αντίστοιχα, όποιος έκανε χρήση ΙΧ για 3 μήνες, πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας 4 μηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ