• Οικονομία

    Νέα αύξηση συντάξεων για 2,5 εκατ. συνταξιούχους από 1η Ιανουαρίου – Ποιοι θα λάβουν επίδομα «προσωπικής» διαφοράς

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Στην αύξηση των αποδοχών του συνόλου των συνταξιούχων θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση με την έλευση του νέου έτους. Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα μέχρι σήμερα, 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι αναμένεται να λάβουν νέα αύξηση στις αποδοχές τους περίπου στο 3,5% (το ποσοστό καθορίζεται με βάση τη φόρμουλα «ανάπτυξη – πληθωρισμός») από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Η αύξηση θα δοθεί σε συνδυασμό με την καταβολή επιδόματος (κλιμακούμενο, από 200, 250 έως και 300 ευρώ) για όσους χάσουν την αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς.

    Το τελικό ύψος της αύξησης των συντάξεων θα διαμορφωθεί κατ’ εφαρμογήν του σχετικού νόμου. Θα είναι ίσο με το άθροισμα του πληθωρισμού και του ρυθμού ανάπτυξης, διαιρούμενο διά 2. Εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφωθεί φέτος στο 2,3%, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, και ο πληθωρισμός στο 4,2%- 4,5%, οι αυξήσεις των συντάξεων θα κλειδώσουν κοντά στο 3,5%.

    Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει υπόλοιπο 0,3- 0,5% (από την υψηλότερη ανάπτυξη του 2022).

    Ωστόσο, το τελικό ύψος της αύξησης θα καθοριστεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην οικονομία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κόστος ενέργειας και προϊόντων. Για τους συνταξιούχους που θα χάσουν τις νέες αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς σχεδιάζεται να δοθεί και πάλι το ειδικό επίδομα που δόθηκε πέρυσι, 200-300 ευρώ ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

    Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, το κέρδος που προκύπτει για τους συνταξιούχους είναι, πρώτον, ότι όσοι μηδένισαν φέτος την προσωπική διαφορά θα δουν μεγαλύτερη καθαρή αύξηση το 2024 και, δεύτερον, όσοι έχουν υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς θα καταφέρουν είτε να το μειώσουν είτε να το μηδενίσουν όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της αύξησης.

    Εκτιμάται ότι 100.000 με 150.000 συνταξιούχοι, κάθε χρόνο, από το 2024 και μετά, θα μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και θα έχουν καθαρή αύξηση. Στις αυξήσεις που δόθηκαν φέτος, 1,4 εκατ. συνταξιούχοι πήραν ολόκληρη την αύξηση 7,75% στη σύνταξη, γιατί δεν είχαν προσωπική διαφορά. Άλλοι 300.000 πήραν μικρότερη αύξηση, γιατί ένα μέρος της ισοφάρισε την προσωπική τους διαφορά, την οποία μηδένισαν, και 850.000 δεν πήραν καθόλου αύξηση, γιατί δεν έφτασε να σβήσει την προσωπική τους διαφορά.

    Όσον αφορά το επίδομα προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καταβολή του και το 2024, εξετάζοντας τυχόν αύξησή του ανάλογα με τα δεδομένα στην οικονομία από 300 ευρώ στα 350 ευρώ με ταυτόχρονη άνοδο του πλαφόν από τα 1.600 στα 1.800 ευρώ.

    Η πρώτη καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς έγινε τον περασμένο Απρίλιο, ακολουθώντας την αύξηση του 7,75%. Περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι έλαβαν την έκτακτη ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης διαμορφώνονταν με βάση τρία κριτήρια: την μερική ή και καθόλου λήψη αύξησης λόγω της προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης, αλλά και τυχόν επιπλέον ενισχύσεις που έλαβαν οι συνταξιούχοι το προηγούμενο διάστημα.



    ΣΧΟΛΙΑ