Οικονομία

Νέα αύξηση κατώτατου μισθού: Έρχονται ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Τα πιθανά σενάρια

  • NewsRoom
Ανάρτηση του πρωθυπουργού για τα θύματα του Ολοκαυτώματος:

Κυριάκος Μητσοτάκης


Στο ζήτημα της ενίσχυσης των εισοδημάτων, εν μέσω των ισχυρών πιέσεων που ασκεί η άνοδος του πληθωρισμού, αλλά και στο χρονοδιάγραμμα και τις κατευθύνσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει, ενδεχομένως και απόψε, τη διαδικασία της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό το 2022, μετά από αυτή (κατά 2%) που ισχύει από τις αρχές του έτους.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε πως «την πολιτική μας δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο απέναντι σ’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων και, ταυτόχρονα, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο ούτε τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, ούτε την αναπτυξιακή της διάσταση».

Όπως ανέφερε το mononews τις προηγούμενες ημέρες, έως το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης να ενεργοποιήσει την διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου του 2022 και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και ανά εξάμηνο, δηλαδή από την 1η Ιουλίου του 2022 αλλά και από την 1η Ιανουαρίου του 2023, ανάλογα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, αλλά και τις συνέπειες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού ποικίλουν με τις αυξήσεις σωρευτικά να ξεκινούν από 5% και να φτάνουν στο πιο αισιόδοξο σενάριο ακόμη και στο 10%, αλλά με τμηματική αύξηση ώστε να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν συζητήσεις σχετικά με το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού:

1ο σενάριο

Σωρευτική αύξηση 5%, 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022 και επιπλέον 3% για το δεύτερο εξάμηνο. Έτσι από τα 663 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, θα ανέβει από 1η Ιουλίου στα 682,89 ευρώ.

2ο σενάριο

Αύξηση κοντά στο 5 – 7% που θα φτάσει στα 700 ευρώ από την 1η Ιουλίου. Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας είναι τόσο η ανάπτυξη κοντά στο 7% το 2021 και 4,5% το 2022, επισημαίνοντας όμως ταυτόχρονα ότι υπάρχει δυσκολία στην εκτίμηση των τελικών μεγεθών λόγω του πληθωρισμού που δημιουργεί η υγειονομική και ενεργειακή κρίση.

3ο σενάριο

Τα πιο αισιόδοξα σενάρια πάντως κάνουν λόγο για αύξηση ακόμα και 10%, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων που τοποθετούν το ποσοστό της ανάπτυξης στο 8%, κάτι που θα έκανε τον κατώτατο μισθό να φτάσει στα 730 ευρώ.

Το ποσοστό αύξησης και ο χρόνος εφαρμογής του μέτρου θα εξαρτηθούν από την ανάπτυξη, την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και φυσικά τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με τις συζητήσεις μεταξύ κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων να ξεκινούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος, αρχικά θα τοποθετηθούν οι κοινωνικοί εταίροι, τα επιστημονικά ινστιτούτα και η Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια θα παραδοθεί το πόρισμα στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος στα μέσα Ιουνίου 2022 θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθού τοποθετείται από την 1η Ιουλίου.

Η αύξηση των κατώτατων μισθολογικών ορίων θα συμπαρασύρει και τους υψηλότερους μισθούς που παραμένουν επί σειρά ετών παγωμένοι, είτε μέσω κλαδικών, είτε και επιχειρησιακών συμβάσεων. Η αύξηση θα επηρεάσει και τις αμοιβές εργαζομένων με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ θα συμπαρασύρει και τουλάχιστον 20 επιδόματα, που δίνει κατά κύριο λόγο ο ΟΑΕΔ.

Επισημαίνεται ότι από 1-1-2022 αυξήθηκε κατά 2% ο κατώτατος μισθός. Έτσι αύξηση στο εισόδημα τους θα δουν στο τέλος Ιανουαρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, ο οποίος αναπροσαρμόστηκε στα 663 ευρώ από 650.

Υπενθυμίζεται ότι έχει καταγράφει θεματική αύξηση του ποσοστού των θέσεων εργασίας στις οποίες οι εργαζόμενοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό την περίοδο 2016-2020. Ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό με το ποσοστό από 19,7% το 2016 να φτάσει το 27,7% το 2020.

Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729,30 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729,3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795,60 ευρώ.

Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795,6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861,60 ευρώ. Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861,9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928,20 ευρώ.

Σε περίπτωση που αυξηθεί επιπλέον 5% ο κατώτατος μισθός το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα διαμορφωθεί στα 696,15 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών στα 31,10 ευρώ.

Διαβούλευση πέντε μηνών

Η διαδικασία για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού διαρκεί τουλάχιστον 5 μήνες. Με την έλευση της νέας χρονιάς έως τον Μάρτιο οι φορείς πρέπει να υποβάλουν τις εκθέσεις τους στην αρμόδια επιτροπή διαβούλευσης, γίνεται διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, και έως τις 30 Απριλίου τα τελικά υπομνήματα συγκεντρώνονται και υποβάλλονται στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ώστε έως το τέλος Μαΐου, μαζί με ομάδα ειδικών, να συνταχθεί το τελικό πόρισμα της διαβούλευσης. Αυτό το πόρισμα υποβάλλεται στον υπουργό Εργασίας, ο οποίος εισηγείται στην κυβέρνηση το τελικό ύψος της αύξησης.

Να σημειωθεί ότι με την ίδια διαδικασία αποφασίστηκε στο τέλος Ιουλίου 2021 η αύξηση κατά 2% στις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (663 ευρώ μεικτά), με εφαρμογή όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά για περίπου 500.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τα κατώτατα όρια.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση θα πρέπει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να λάβει υπόψη της τα στοιχεία καθώς και τις θέσεις και προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ, του ΚΕΠΕ, του ΟΜΕΔ, της ΕΙΕΑΔ, καθώς και των ινστιτούτων των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ, ΙΝΕΜΥ – ΕΣΕΕ, ΙΝΣΕΤΕ, ΙΟΒΕ).

Διαβάστε επίσης

Πώς διαμορφώνονται μισθοί και επιδόματα από την 1η Ιανουαρίου

Υπ. Εργασίας: Σενάρια επιστημονικής φαντασίας τα περί κατάργησης των τριετιών

Κωστής Χατζηδάκης: Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον κατώτατο μισθόΣΧΟΛΙΑ