• Οικονομία

    Νάγκελ: Απαιτείται επαγρύπνηση της ΕΚΤ για τον επίμονο δομικό πληθωρισμό

    • NewsRoom

    Joachim Nagel, Vorstandsmitglied der Deutschen Bundesbank, aufgenommen am 12.03.2015 während der Bilanz-Pressekonferenz in der Bundesbank-Zentrale in Frankfurt am Main (Hessen). Foto: Arne Dedert/dpa


    Σε νέες δηλώσεις σχετικά με τον δομικό πληθωρισμό που παραμένει επίμονος προχώρησε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γιόαχιμ Νάγκελ, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ να παραμείνει σε εγρήγορση.

    Ειδικότερα, ο Νάγκελ περιέγραψε τις πιέσεις στις τιμές ως ένα “ιδιαίτερα επίμονο φαινόμενο”, σημειώνοντας ότι “πρόκειται σίγουρα για την περίπτωση που εμείς από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής πρέπει να είμαστε ακόμη πιο πεισματάρηδες για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό”.

    Υπενθυμίζεται ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι η υποκατηγορία της μέτρησης του δείκτη τιμών καταναλωτή που δεν προσμετρά τις έντονα ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, και ως εκ τούτου θεωρείται ότι δίνει καλύτερη εικόνα για τις υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Νάγκελ τόνισε ότι “έχουμε περισσότερα να κάνουμε στο μέτωπο του πληθωρισμού, αυτό είναι επίσης σίγουρο”. Όπως είπε, “ο δομικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και έτσι πιστεύω ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υποχωρήσει”, αν και σημείωσε ότι “ο γενικός πληθωρισμός ίσως δίνει ίσως τη σωστή κατεύθυνση”.

    Ειδικότερα, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι “βλέπω να μειώνεται ο δομικός πληθωρισμός ίσως πριν το καλοκαίρι, αλλά τους επόμενους μήνες πιστεύω ότι θα παραμείνει σε μάλλον υψηλά επίπεδα και για το αυτό το λόγο πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την ιστορία του πληθωρισμού”.

    Κατά τα άλλα, επισήμανε ότι η ενεργειακή κρίση “επιλύεται λίγο ή πολύ”, ενώ για την γερμανική οικονομία εκτίμησε ότι το πρώτο τρίμηνο “ίσως είναι αδύναμο αλλά το υπόλοιπο του έτους μοιάζει αρκετά καλό ώστε να κλείσουμε κάπως υψηλότερα”.

    Ο Γιόαχιμ Νάγκελ αναγνώρισε ότι ο ήπιος χειμώνα βοήθησε την Γερμανία (καθώς δεν απαιτήθηκε ιδιαίτερα μεγάλη κατανάλωση ενέργειας) αλλά υπογράμμισε ότι η χώρα του “έκανε πολλά για να ξεπεράσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο”. Και όπως πρόσθεσε, “δεν έχει εξάρτηση πλέον”.

    Διαβάστε επίσης:
    Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων προεξοφλώντας νέα άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25%



    ΣΧΟΛΙΑ