• Οικονομία

    Morgan Stanley: Προς επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα το 2023

    • Newsroom
    Morgan Stanley

    Morgan Stanley


    Μείωση του χρέους στο 189% προβλέπει η Morgan Stanley, αναφέροντας ότι με ανθεκτική ανάπτυξη και ομαλή εφαρμογή, η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα προβλέπει 3,2% φέτος ανάπτυξη και 2,5% το 2023. Η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω σε 13,7% φέτος και 12,5% το 2023 αλλά ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε 6,3% φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,6% το 20.

    «Ενώ αναμένουμε κάποια επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος, κυρίως λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ο υψηλότερος πληθωρισμός θα πρέπει να ενισχύσει την ονομαστική ανάπτυξη και να επιτρέψει περαιτέρω μειώσεις στα επίπεδα χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας: προβλέπουμε ότι το χρέος θα μειωθεί στο 189% το 2022 από περίπου 206% το 2020», αναφέρει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

    «Αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει την αναπτυξιακή της πορεία και φέτος, εξακολουθώντας να υποστηρίζεται από τις ανοδικές τάσεις μετά την επαναλειτουργία της πανδημίας. Ωστόσο, ο απότομα αυξανόμενος πληθωρισμός, θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης, η οποία θα ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και να συνεχιστεί έως το 2023», εξηγεί η MS.

    Νωρίτερα ο οίκος αξιολόγησης DBRS τοποθετήθηκε εκ νέου για την Ελλάδα εκτιμώντας πως οι επιπλοκές του πολέμου ενισχύουν την αβεβαιότητα σχετικά με τη δυναμική της ανάπτυξης και της ταχύτητας της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

    Διαβάστε επίσης:

    DBRS για Ελλάδα: Δημοσιονομική πειθαρχία και διατηρήσιμη ανάπτυξη κρίνουν τη βιωσιμότητα του χρέους – Ο πόλεμος ενισχύει την αβεβαιότητα

    Fitch – Η ενεργειακή κρίση αναχαιτίζει την ανάπτυξη και επιβραδύνει τη μείωση του ελλείμματος – Σε χρέος και τράπεζες το κλειδί της επόμενης αναβάθμισης

     



    ΣΧΟΛΙΑ