Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Morgan Stanley: Γιατί επιμένει στη θετική της άποψη για τις ελληνικές τράπεζες

James Gorman, CEO Morgan Stanley

James Gorman, CEO Morgan Stanley Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Οι ελληνικές τράπεζες υποχωρούν κατά 9% κατά μέσο όρο τον τελευταίο 1 μήνα σε σχέση με τις αναβαθμίσεις στις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά +7% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επισημαίνει η Nida Iqbal της Morgan Stanley.

«Η Alpha Bank έχει υποβαθμιστεί από την αποτίμηση σε 0,6 φορές σε δείκτη forward P/BV που κορυφώθηκε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους σε 0,5 φορές.

Η Eurobank έχει υποβαθμιστεί από τις 0,8 φορές από την κορυφή τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους σε 0,7 φορές.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει υποβαθμιστεί από τις 0,7 φορές στην κορυφή τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους σε 0,6 φορές και τέλος, η Εθνική Τράπεζα έχει υποβαθμιστεί από τις 0,8 φορές τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους σε 0,7 φορές», επισημαίνει η Iqbal.

H MS επισημαίνει τα τελευταία σημεία του κλάδου και εξηγεί ότι συνεχίζει να παραμένει θετική για τις ελληνικές τράπεζες, παρότι η αύξηση των δανείων είναι αργή, καθώς τα χαμηλά beta καταθέσεων παραμένουν ενθαρρυντικά.

Τα βασικά σημεία είναι:

1) Τάσεις στα δάνεια: Τον Ιούλιο η αύξηση των δανείων του τομέα στην Ελλάδα παρέμεινε υποτονική, μειωμένη κατά -1,3% σε μηνιαία βάση μετά από +1,3% τον Ιούνιο. Για τους απαισιόδοξους, αυτό εγείρει το ερώτημα του κινδύνου για τους στόχους των διοικήσεων για 5% – 7% ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων την περίοδο 2023-2025, δεδομένου ότι το α’ εξάμηνο ήταν υποτονικό.

Σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν δεσμευμένες στις κατευθυντήριες γραμμές τους για την αύξηση των δανείων.

Σύμφωνα με τις εταιρείες, ο Ιούλιος μπορεί να είναι εποχικά αργός λόγω των καλοκαιρινών μηνών και αναμένουν ανάκαμψη της αύξησης των δανείων τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ισχυρό πρόγραμμα έργων.

Προβλέπεται περίπου 6% αύξηση την περίοδο 2023-2025 στα δάνεια για τις τράπεζες.

2) Τάσεις στις καταθέσεις: Η μεταβολή των καταθέσεων του τομέα τον Ιούλιο ήταν -0,2% μηνιαίως στην Ελλάδα. Η μετατόπιση προς τις προθεσμιακές καταθέσεις συνεχίζεται, αλλά με αργό ρυθμό, με μετατόπιση +37 μ.β. μηνιαίως προς τις προθεσμιακές καταθέσεις τον Ιούλιο.

Το μερίδιο των προθεσμιακών καταθέσεων ανέρχεται πλέον σε 25% έναντι 18% ένα χρόνο νωρίτερα.

3) Τάσεις των περιθωρίων: Από την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων, το συνολικό beta των καταθέσεων στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο 11% περίπου τον Ιούλιο.

Το κόστος των καταθέσεων τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4 μ.β. σε μηνιαία βάση, φέρνοντας τη συνολική αύξηση του κόστους καταθέσεων σε +38 μ.β. τους τελευταίους 12 μήνες.

Οι αποδόσεις δανείων του τομέα αυξήθηκαν κατά +10 μ.β. σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση των αποδόσεων των δανείων να ανέλθει στις 268 μ.β. τους τελευταίους 12 μήνες.

Με δεδομένο ότι οι δείκτες δανείων προς καταθέσεις (LDR) κυμάνθηκαν μεταξύ 62% – 75% για τις τράπεζες το β΄ τρίμηνο και το υψηλό μερίδιο των καταθέσεων λιανικής (70% περίπου), η MS εκτιμά ότι τα beta καταθέσεων και οι πιέσεις στο κόστος χρηματοδότησης θα παραμείνουν πιθανότατα χαμηλές.

4) Υποθέσεις επιτοκίων που ενσωματώνονται στο guidance των ελληνικών τραπεζών: Οι οικονομολόγοι της τράπεζας αναμένουν τα επιτόκια της ΕΚΤ να κορυφωθούν στο 3,75% (έναντι 4% προηγουμένως).

Η καθοδήγηση των τραπεζών για φέτος βασίζεται σε ένα επιτόκιο 4% (Πειραιώς) έως 3,75% (οι άλλες).

Ως εκ τούτου, δεν βλέπει ουσιαστικό κίνδυνο από το “όχι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων πέραν του 3,75%” για την καθοδήγηση του 2023.

Αναγνωρίζει ότι η Πειραιώς βασίζεται σε μια υψηλότερη προσδοκία επιτοκίου 4% και υπολογίζει μια επίπτωση 3% στις εκτιμήσεις της για φέτος από μια υπόθεση χαμηλότερου επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι κατά μέσο όρο η πρόβλεψη για τα beta καταθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες είναι 24% μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο είναι συντηρητικό.

Διαβάστε επίσης: 

Kακοκαιρία Daniel: Το κόστος της καταστροφής μπορεί να φτάσει τα €2 δισ.

Ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων συνταξιοδοτούνται πριν τα 62 με πλασματικά έτη

DBRS: Mega ή mini αναβάθμιση σήμερα;