• Οικονομία

    Moody’s: Πιστωτικά θετική η χαλάρωση των capital controls

    • NewsRoom
    Moody's

    Moody’s


    Οι βελτιούμενες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας έδωσαν τη δυνατότητα για χαλάρωση των capital controls και πιθανότατα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών –που παραμένει αδύναμη- στις τράπεζες, βοηθώντας έτσι τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, κάτι που, σύμφωνα με την Moody’s είναι «πιστωτικά θετικό».

    Όπως αναφέρει ο οίκος, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα το 2017 και η μεγαλύτερη αισιοδοξία αναφορικά με την επιτυχή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, επίσης αποτέλεσαν παράγοντες-κλειδιά για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΤτΕ για τη χαλάρωση των capital controls.

    Η Moody’s εκτιμά επίσης πως η ανακοίνωση του κ. Στουρνάρα πως τα NPEs μειώθηκαν στα 95 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2017 από τα 100,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2017 (ή περίπου 45% των μικτών δανείων), θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Η αποκατάσταση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης είναι προαπαιτούμενο ώστε οι τράπεζες να ανακτήσουν μέρος των περισσοτέρων από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014, μέρος των οποίων παραμένει στα «στρώματα» ή σε τραπεζικές θυρίδες.

    Όπως σχολιάζει η Moody’s, η αποτελεσματική διαχείριση των NPEs είναι το πιο κρίσιμο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες, και από αυτήν την άποψη το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ενισχυθεί. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα λανσάρισε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εξωδικαστικού συμβιβασμού χρεών και ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, απλοποίησε το πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων εξυπηρέτησης χρέους, ενώ οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στις πρώτες πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs. Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs τους κατά περίπου 37% στο διάστημα Ιουνίου 2017-Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τις ρυθμιστικές αρχές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ