• Οικονομία

    Μοοdy’s: Γιατί η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στον στασιμοπληθωρισμό

    • NewsRoom


    Περιορισμένες δυνατότητες στην πολιτική για την καταπολέμηση ενός στασιμοπληθωριστικού κύκλου έχει η Ελλάδα σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

    Ο οίκος αναφέρει ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης είναι σε κάθε περίπτωση περισσότερο εκτεθειμένες σε ένα σενάριο στασιμοπληθωρισμού, ξεχωρίζει όμως την Ελλάδα και την Ρουμανία, στις οποίες αν και θεωρεί ότι θα είναι εκτεθειμένες σε ένα σενάριο “ριζωμένου” πληθωρισμού, είναι δύσκολο να καταπολεμήσουν τον στασιμοπληθωρισμό.

    Η Μάλτα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Κροατία, είναι πιο ευάλωτες επειδή είναι πιο πιθανό να δουν τις μεταβατικές αυξήσεις τιμών να γίνονται μόνιμες και να έχουν σχετικά χαμηλές δυνατότητες πολιτικής.

    Παρόλο που η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία είναι λιγότερο ευάλωτες στον πληθωρισμό, τα ήδη υψηλά επίπεδα χρέους, η όλο και μεγαλύτερη έκθεση σε κυμαινόμενα επιτόκια και οι σημαντικές πληρωμές κεφαλαίου και τόκων που έχουν τους επόμενους 12 μήνες, αυξάνουν τους κινδύνους.

    Ο επίμονος πληθωρισμός

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση στο μέτωπο της ζήτησης και της προσφοράς με τον πληθωρισμό στην Ε.Ε. να βρίσκεται σε επίπεδα που δεν παρατηρήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όπως επισημάνει ο οίκος αξιολόγησης.

    Αν και δεν είναι το βασικό σενάριο της Moody’s, ωστόσο η πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία πιθανότατα θα εντείνει αυτές τις πιέσεις, θα αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα και θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός στασιμοπληθωριστικού περιβάλλοντος.

    Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη θα πλήξει κυρίως τα κράτη της Νότιας Ευρώπης, τα οποία είναι ευάλωτα σε περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο στασιμοπληθωρισμού, το οποίο είναι κατά την άποψη της Moody’s, μια πολυετής περίοδος κατά την οποία ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υψηλότερος από τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ παραμένει σημαντικά χαμηλότερη, στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν.

    Διαβάστε επίσης:

    Moody’s: Στο 5,7% το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 – Θα ξεπεράσει τη δυναμική στην ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ