• Οικονομία

    Moody’s: «Διπλή» αναβάθμιση για την Ελλάδα σε Ba1 με σταθερό outlook

    • NewsRoom
    Moody's για Ελλάδα, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης


    Αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες επεφύλασσε για την Ελλάδα η  Moody’s, αυξάνοντας την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας σε Ba1 από Ba3, θέτοντας παράλληλα το outlook σε σταθερό.

    Η Moody’s, η οποία παραδοσιακά αποτελεί τον πιο αυστηρό οίκο για την χώρα, πλέον αξιολογεί την Ελλάδα μόλις μια βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική (Baa3).

    Το επόμενο κρίσιμο «ραντεβού» για την Ελλάδα είναι πλέον στις 20 Οκτωβρίου, όταν αναμένεται η αξιολόγηση από την Standard & Poor’s , στην οποία εναποθέτει μεγάλες ελπίδες η κυβέρνηση για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όπως έγινε πριν από μια εβδομάδα και με την αξιολόγηση της DBRS.

    Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημοσιονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές. 

    Οι αλλαγές αυτές θα επιφέρουν σημαντική περαιτέρω βελτίωση των πιστοληπτικών παραμέτρων καθώς και ανθεκτικότητα στην ελληνική οικονομία σε μελλοντικές πιθανές κρίσεις.

    Ειδικότερα, η πλειοψηφία που εξασφάλισε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου προσφέρει υψηλό βαθμό πολιτικής ασφάλειας για τα επόμενα 4 χρόνια, ευνοώντας τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει και τον σχεδιασμό περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Το γεγονός αυτό υποστηρίζει την προσδοκία της Moody’s πως θα υπάρξει περαιτέρω δημοσιονομική και οικονομική ενίσχυση της χώρας.

    Το σταθερό outlook εξισορροπεί τις θετικές αυτές τάσεις έναντι διαρθρωτικών προκλήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο απ’ ό,τι εκτιμά σήμερα ο οίκος αξιολόγησης.

    Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν μια σχετική χαμηλό αν και αυξανόμενο ρυθμό επενδύσεων, ένα σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το χρέος που βαρύνει τη χώρα και παραμένει υψηλό και πρόσθετες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που μπορεί να επιφέρουν η γήρανση του πληθυσμού και η κλιματική αλλαγή.

    Η Ελλάδα δείχνει ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, αναφέρει η Moody’s, η οποία προβλέπει 2,2% μέση ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2027. Αυτό αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τη μέση ανάπτυξη του 0,8% ετησίως στη πενταετία πριν την πανδημία.

    Η ιστορική πορεία των αξιολογήσεων της Moody’s για την ελληνική οικονομία

    Κύριοι μοχλοί ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση, με τη συνεισφορά των καθαρών εξαγωγών να αυξάνεται με αργό ρυθμό. Σημαντική θα είναι η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η Moody’s εκτιμά πως η θετική τάση στις άμεσες ξένες επενδύσεις θα συνεχιστεί χάρη στη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Όλα αυτά μαζί θα βοηθήσουν να αυξηθεί το ποσοστό των επενδύσεων περίπου στο 18% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, από 13,7% το 2022.

    Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στο 5% με 7% του ΑΕΠ μέχρι το 2027, από 9,7% το 2022.

    Η Moody’s αναμένει ότι η μείωση του χρέους θα επιταχυνθεί, υποχωρώντας πιθανότατα κοντά στο 150% του ΑΕΠ, εξέλιξη που μπορεί να έρθει ακόμη και μέσα στην επόμενη χρονιά. Αυτό είναι αποτέλεσμα του ισχυρότερου ρυθμού ανάπτυξης αλλά και της σταδιακής υποχώρησης του πληθωρισμού που θα οδηγήσει σε ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ τις τάξης του 5% ετησίως την περίοδο 2023-2027.

    Η μείωση του χρέους αντικατοπτρίζει επίσης την εστίαση της κυβέρνησης σε συνετές δημοσιονομικές πολιτικές που οδηγούν σε αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα.

    Λαμβάνοντας υπόψιν τις δαπάνες που σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση, ο οίκος εκτιμά πως η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1 με 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

    Οι δείκτες ποιότητας του ενεργητικού, κερδοφορίας και κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να βελτιώνονται, προσεγγίζοντας ακόμα περισσότερο τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

    Παρότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει μια πρόκληση, ο οίκος αναμένει πως η προσπάθεια αντιμετώπισής τους θα επιταχυνθεί και το ΤΧΣ θα προχωρήσει τη στρατηγική αποεπένδυσης του, που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 2023. Με δεδομένες τις ισχυρές αποτιμήσεις και το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, οι προοπτικές πώλησης των ποσοστών του Δημοσίου μέχρι το τέλος του 2025 είναι «καλές».

    Διαβάστε επίσης

    Στο ρυθμό Κριστίν, Moody’s και ΔΕΘ η αγορά ομολόγων τη Δευτέρα

    Χατζηδάκης στο Eurogroup: Η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων

    Moody’s: Υποβαθμίζει σε αρνητική την προοπτική του τομέα των ακινήτων στην Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ