• Οικονομία

    Μόλις 3 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις παίρνουν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ποια είναι τα τρια «αγκάθια»

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης


    Στις μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται πως κατευθύνονται οι περισσότεροι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, τους… κερδίζει ο όγκος των δανείων που ζητούν οι «μεγάλοι».

    Με άλλα λόγια, έως τώρα έχουν υποβληθεί 513 επενδυτικά σχέδια, εκ των οποίων τα 305 υποβλήθηκαν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένα ποσοστό που αγγίζει το 59% του συνόλου. Όμως, ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων ανέρχεται σε 18,14 δισ. ευρώ και μόνο τα 4,88 δισ. ευρώ (26%) αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία έχει παρατηρηθεί από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει απασχολήσει πολλάκις τον δημόσιο διάλογο, αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις.

    Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό ή στις αγορές εταιρικών ομολόγων, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στην πλειοψηφία τους βρίσκουν δύσκολα δάνεια από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η μόνη εναλλακτική τους είναι το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Όλα αυτά την ώρα που οι όροι των δανείων είναι εξαιρετικά ευνοϊκοί, κυρίως αυτή την περίοδο των υψηλών επιτοκίων, μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και έχουν «περάσει» στις τράπεζες.

    Το μέσο επιτόκιο για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης διαμορφώνεται σε 1,98% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 13,5 έτη.

    Τα τρια «αγκάθια»

    Παράγοντες της αγοράς πάντως, εκτιμούν πως υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι, στους οποίους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υστερούν στη χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, έναντι των μεγάλων εταιρειών.

    Ο πρώτος λόγος είναι η έλλειψη ενημέρωσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τις διαδικασίες και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσω των επενδύσεων που θα προτείνουν να υλοποιήσουν.

    Ο δεύτερος λόγος είναι η άρνηση πολλών μικρών επιχειρήσεων να παρέχουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία στις τράπεζες, προκειμένου να αξιολογηθεί η πιστοληπτική ικανότητά τους.

    Ωστόσο, επισημαίνουν και έναν τρίτο λόγο, εξίσου σημαντικό: οι αλλεπάλληλες κρίσεις, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις επιτοκίων έχουν φέρει πολλές ΜμΕ να κάνουν δεύτερες σκέψεις, καθώς θα πρέπει να συνεισφέρουν ένα κομμάτι της επένδυσης με δικά τους κεφάλαια.

    Σε συνολικό προϋπολογισμό δανείων ύψους 8,15 δισ. ευρώ, μόνο 1,17 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια που λαμβάνουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, από τα 8,15 δισ. ευρώ:

    • τα δάνεια του Ταμείου είναι 3,35 δισ. ευρώ,
    • των τραπεζών 2,81 δισ. ευρώ και
    • η ίδια συμμετοχή των επενδυτών ανέρχεται στα 1,99 δισ. ευρώ.

    Η «μεγάλη εικόνα»

    Έως σήμερα, περίπου 11 μήνες μετά την ενεργοποίηση των πόρων του, έχουν εξειδικευθεί 19 Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 580 εκατ. ευρώ, έχουν εκδοθεί 13 Προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 187,5 εκατ. ευρώ και έχουν ενταχθεί 25 Πράξεις/Έργα συνολικού προϋπολογισμού 176 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετα, στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση πέντε νέων Προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 112,0 εκατ. ευρώ και έως τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί η εξειδίκευση 10 νέων Δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 250,0 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο του νέου ελέγχου από τους πιστωτές – Στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια την ερχόμενη εβδομάδα

    Χατζηδάκης από Τίρανα: «Ναι» στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων με προϋπόθεση το κράτος δικαίου

    Βάζει «πλάτη» με 750 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για τις φυσικές καταστροφές – Αίτημα για επιπλέον ευρωπαϊκούς πόρους μέσα στον Οκτώβριο



    ΣΧΟΛΙΑ