• Οικονομία

    Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της EBRD – Επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στο τραπέζι

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) Odile Renaud-Basso.

    Στη διάρκειά της τονίστηκε η εξαιρετική συνεργασία της Ελλάδας με την EBRD και η σημασία των επενδύσεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

    Παράλληλα, συζητήθηκε η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων της EBRD ειδικά προς τον ιδιωτικό και χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και η συνεισφορά της σε έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που σχεδιάζονται, καθώς και σε ΣΔΙΤ που βρίσκονται στην τελική φάση σχεδιασμού.

    Επίσης, έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό τομέα και την απολιγνιτοποίηση, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στο επίπεδο των χρηματοδοτικών προϊόντων.

    Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

    Από την πλευρά της EBRD συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος, Jürgen Rigterink, ο Αντιπρόεδρος, Pierre Heilbronn, ο Αντιπρόεδρος, Alain Pilloux, η Περιφερειακή Διευθύνουσα Σύμβουλος για την Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Charlotte Ruhe, η Επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα, Andreea Moraru και ο Αναπληρωτής Διευθυντής Διακυβέρνησης και Πολιτικών Υποθέσεων Oleg Levitin.

    Διήμερες επαφές στην Ελλάδα

    Η πρόεδρος της EBRD θα έχει σήμερα και αύριο σειρά επαφών με την κυβέρνηση, θεσμικούς φορείς και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

    Μετά την τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδο Λαμπίρη, καθώς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και του τραπεζικού τομέα.

    Η EBRD έχει επενδύσει περισσότερα από 4 δισ. σε 70 έργα στον τομέα των επιχειρήσεων, των τραπεζών, της ενέργειας και των υποδομών της ελληνικής οικονομίας.

    Όπως δηλώνει η πρόεδρος της κα Renaud-Basso: «Είμαι ευτυχής που θα συναντήσω την κυβέρνηση και τους πελάτες μας για πρώτη φορά από τη νέα μου θέση. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να εκφράσω εκ νέου τη δέσμευση της EBRD προς την Ελλάδα και την ισχυρή υποστήριξή μας προς τη χώρα κατά την περίοδο της πανδημίας, η οποία επιβεβαιώθηκε και από την αύξηση των επενδύσεών μας στη χώρα το 2020. Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε περαιτέρω στη δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης».

    Μεταξύ των έργων της Τράπεζας για το 2020 ήταν η επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην επιτυχημένη έκδοση Ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την υποστήριξη ενός νέου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα, η χορήγηση δανείου ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ, μια επένδυση 57,5​​ εκατομμυρίων ευρώ στην επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου 500 εκατομμυρίων ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 50 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα.

    Στα τέλη του 2020, η EBRD ένωσε τις δυνάμεις της με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ωρίμανσης και παρακολούθησης έργων σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Τα έργα θα αφορούν κυρίως τον τομέα των κοινωνικών υποδομών (εκπαίδευση και υγεία), τις βιώσιμες αστικές υποδομές και τη διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων.

    Η EBRD άρχισε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης στην ΚΟ: Μείωση στον λογαριασμό της ΔΕΗ για νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ρεύμα

    Ο κορονοϊός φέρνει μείωση του… ΕΝΦΙΑ!

    Τράπεζες: Μόνο για τους αποδεδειγμένα πληττόμενους από την πανδημία τα προγράμματα step up



    ΣΧΟΛΙΑ