• Οικονομία

    Μισέλ Ναπολιτάνο (Fitch): Ανάπτυξη 7% για την Ελλάδα το 2022


    Την εκτίμηση ότι μια επιπλέον αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα είναι εφικτή αλλά δύσκολη, έκανε o επικεφαλής του οίκου Fitch για τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, Μισέλ Ναπολιτάνο, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

    Συγκεκριμένα τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους και η μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ, η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων από της Ε.Ε και βελτίωση στην απόδοση του τραπεζικού τομέα. Αν τα κριτήρια αυτά εκπληρωθούν η αναβάθμιση θα έρθει νωρίτερα, είπε. «Αν δούμε μία ευρείας βάσης γρήγορη βελτίωση στους τομείς της ανάπτυξης, των δημόσιων οικονομικών και του τραπεζικού συστήματος είναι πιθανή μία επάνοδος στην επενδυτική βαθμίδα σχετικά γρήγορα, σε ένα ορίζοντα 1-2 ετών», είπε ο senior director του οίκου.

    Αναφορικά με την ανάπτυξη, ο κ. Ναπολιτάνο είπε ότι ο οίκος Fitch θα εστιάσει την προσοχή του στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάπτυξης της ΕΕ και ευρύτερα του προγράμματος «Next Generetion» καθώς και στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Η σημασία του Ταμείου Ανάπτυξης για την Ελλάδα, είπε, είναι μεγάλη, αναφέροντας ότι ο Fitch αναμένει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 7% για το επόμενο έτος λόγω των επενδύσεων που εν μέρει θα βασίζονται στο πρόγραμμα «Next Generation -ΕΕ». Πρόσθεσε, ότι ο οίκος δεν κάνει ακόμη κάποια εκτίμηση για τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχει το πρόγραμμα αυτό, καθώς θέλει να έχει κάποια μεγαλύτερη ορατότητα της υλοποίησής του.

    Ο κ. Napolitano ωστόσο δήλωσε επιφυλακτικός, καθώς όλα εξαρτώνται από την σωστή χρήση των απορροφούμενων κονδυλίων. Ο ίδιος θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει κακή συμπεριφορά στο θέμα κατά το παρελθόν, αλλά επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί η υπευθυνότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το πρόγραμμα Next Generation δεν είναι όπως τα προηγούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. Προάγει την διαφάνεια και την υπευθυνότητα των κυβερνήσεων. «Και αυτό είναι το ζητούμενο» κατέληξε.

    Η Ελλάδα, όπως και άλλες μεσογειακές χώρες, συνέχισε, δεν έχει κάποιο εξαιρετικό ιστορικό στην απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αλλά πρόσθεσε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι κάτι το διαφορετικό καθώς είναι μεγαλύτερο το πολιτικό προφίλ τους.

    Ο κ. Ναπολιτάνο αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι αυτό «θα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αξιολόγησή μας». Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και της βελτίωσης της διακυβέρνησης για τις αξιολογήσεις του Fitch.

    Οσον αφορά τις τράπεζες, σημείωσε τις πρόσφατες θετικές αξιολογήσεις που έκανε ο Fitch, οι οποίες, όπως είπε, συνδέονται κυρίως με την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγώνας δρόμου 40 ημερών για την ελληνική οικονομία

    Πελώνη: Ξεκινά μια νέα περίοδος δυναμικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

    Πατέλης: Στόχος η μείωση φορολογίας και η καταπολέμηση της μαύρης οικονομίας

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ