• Οικονομία

    Μείωση φόρων: Εισήγηση από Σταϊκούρα, απόφαση από το Μαξίμου

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Contributor
    Μικρότερος ΕΝΦΙΑ, κατά 2,5% - 3% το 2022 – Πρώτη δόση τον Μάρτιο

    Χρήστος Σταϊκούρας. Yπουργός Οικονομικών


    Οι εισηγήσεις από το υπουργείο Οικονομικών έγιναν, αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχει ο πρωθυπουργός, υποστηρίζουν με νόημα από το οικονομικό επιτελείο αναφορικά με τα μέτρα – παρεμβάσεις της κυβέρνησης ενόψει του ανοίγματος των καταστημάτων της εστίασης και του τουρισμού.

    Για το λόγο αυτό, μόλις χθες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η οδός Νίκης απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου τις εισηγήσεις της για την μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, το προσωρινό καθεστώς μείωσης του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ, τα ξενοδοχεία, την ακτοπλοΐα και τις αερομεταφορές.

    Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες πάντα οι ανακοινώσεις να γίνουν μέχρι τέλος της εβδομάδας είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στ. Πέτσα, είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη. Πλην όμως, δεν είναι μόνο το υπουργείο Οικονομικών που καλείται να αποφασίσει, δεδομένου ότι εμπλέκονται στις αποφάσεις αυτές το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ή το υπουργείο Τουρισμού.

    Σύμφωνα με τα ήδη γνωστά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει επτά παρεμβάσεις με μόνιμα χαρακτηριστικά.

    Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι έχει κλειδώσει η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 13% που είναι σήμερα στο 11%. Το 11% θα έχει προσωρινό χαρακτήρα, δηλαδή, όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και συνδέεται με την επανεκκίνηση του κλάδου είτε την 1η Ιουνίου, είτε στις 25 Μαΐου.

    Σημειώνεται ότι χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ και εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ). Κατά τη συνάντηση έγινε σαφές από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ ότι ένα μέτρο αυτού του χαρακτήρα θα πρέπει να έχει προσωρινό χαρακτήρα και πως πάγια υιοθέτησή του απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

    Επίσης, η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ από 24% σε 13%, με τις επιχειρήσεις να δηλώνουν πως η μείωση αυτή θα μετακυλιστεί στις τιμές του τελικού καταναλωτή.

    Η κυβέρνηση, κατά τις πληροφορίες, θα ανακοινώσει ακόμα:

    – Μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα.

    – Μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

    – Θα έρθει προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα αεροπορικά εισιτήρια από 24% σε 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

    – Τέλος, θα δοθούν κίνητρα για την ανακαίνιση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων οι οποίες δεν πρόκειται να λειτουργήσουν φέτος λόγω της κρίσης ή θα λειτουργήσουν μερικώς. Τα σχετικά κίνητρα αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.



    ΣΧΟΛΙΑ