• Οικονομία

    “Μικρό καλάθι” για Moody’s και DBRS – Σήμερα η ετυμηγορία τους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Με μικρό καλάθι ως προς το ενδεχόμενο αναβάθμισης αλλά με αγωνία για τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι  δύο ξένοι οίκοι για τη δυναμική της οικονομίας, αναμένει η Αθήνα σήμερα τις εκθέσεις αξιολόγησης από τη Moodys και τη DBRS.

    Σήμερα όμως τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, από αυτά που ίσχυαν στις αρχές του έτους όταν η αγορά προεξοφλούσε μία θετική κίνηση για  σήμερα.  Εν μέσω τέτοιας αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας το ενδεχόμενο να βελτιωθεί σήμερα η βαθμολογία της χώρας θα ήταν μια πραγματικά πολύ θετική έκπληξη, εφόσον τελικά δημοσιοποιηθούν εκθέσεις. Και αυτό επειδή έχει συμβεί στο παρελθόν ακόμη και να μη δημοσιοποιηθούν εκθέσεις σε προγραμματισμένες ημερομηνίες, οι οποίες είναι πάντα ενδεικτικές και όχι δεσμευτικές.

    Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, η εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, η δημοσιονομική σύνεση και βελτίωση του ελλείματος και του χρέους είναι βασικά στοιχεία για μια θετική αξιολόγηση από την πλευρά των ξένων οίκων καθώς μπορούν να εγγυηθούν ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων μας προς τους πιστωτές. Σήμερα, υπό το βάρος του πολέμου, όλες αυτές οι παράμετροι χαρακτηρίζονται από αυξημένη αβεβαιότητα καθώς η νέα κρίση ροκανίζει την ανάκαμψη φέτος, εντείνεται ο φόβος για διεύρυνση των κόκκινων δανείων υπό το βάρος της ακρίβειας ενώ επιδεινώνονται οι δείκτες τους ελλείμματος και του χρέους.

    Σημειώνεται πως ο πόλεμος μπορεί να προσγειώσει την ανάκαμψη φέτος στο 2,5% – 3,5% αν όχι χαμηλότερα, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις. Επιπλέον, ανάλογα με το πόσα μέτρα μπορεί να απαιτηθούν το έλλειμμα φέτος θα μπορούσε να διευρυνθεί στο δυσμενές σενάριο ακόμη και στα 5,5 δισ. ευρώ από σχεδόν 2,5 που ήταν η αρχική προσδοκία ενώ επιδεινώνεται το κόστος δανεισμού και διογκώνεται το χρέος.

    Βεβαίως η επιδείνωση των μεγεθών συνδέεται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο για να ληφθούν αποφάσεις όπως η αναβάθμιση μιας οικονομίας η κοινή λογική λέει πως δεν μπορεί να προχωρήσει εάν επιδεινώνονται οι δείκτες. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτός απροόπτου, η προσοχή θα επικεντρωθεί κυρίως στην εκτίμηση των ξένων οίκων για το εάν η χώρα διαχειρίζεται ορθά την νέα κρίση. Και για τους ξένους οίκους το ορθά συμβαδίζει και με το δημοσιονομικά συνετό. Έχει επομένως μια σημασία το ότι το πακέτο στήριξης που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση δεν είναι οριζόντιο ενώ έχει προσωρινό χαρακτήρα και δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων που εξασφαλίζουν έσοδα στον προϋπολογισμό. «Με τις αγορές νευρικές, σε επιφυλακή, δεν μπορεί κάποιος να ρισκάρει την εικόνα της χώρας στα ραντάρ των ξένων» εκτιμά στέλεχος της αγοράς.

    Υπενθυμίζεται πως η DBRS είχε αναβαθμίσει την προοπτική της ελληνικής οικονομίας από σταθερή σε θετική, (ΒΒ+), εξαιτίας της ισχυρής ανάκαμψης της οικονομίας και της επιτάχυνσης στην εξυγίανση των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια..

    Από την πλευρά της η Moody’s αξιολογεί σήμερα τη χώρα μας με Ba3 και σταθερές προοπτικές, τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα κρατώντας πιο συντηρητική στάση σε σχέση με τους άλλους οίκους. Η Ελλάδα βρίσκεται δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα σύμφωνα με τις λιγότερο «αυστηρές» Standard & Poor’s (S&P) και Fitch και παραμένει μεγάλο στοίχημα το πότε, πιθανόν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα καταστεί δυνατή η επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 12 χρόνια. Η S&P είναι προγραμματισμένο να αξιολογήσει την οικονομία στις 22 Απριλίου.

    Διαβάστε επίσης

    Προσγειώνει το ΑΕΠ o πόλεμος – Παζάρι στο Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης

    Λευκό καπνό για κοινό «ταμείο» προσδοκά η Αθήνα στις Βερσαλλίες – Έως και 3 δισ. ευρώ η νέα ενεργειακή ασπίδα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ