Οικονομία

Μύκονος: Απατεώνες υποδύονται τους λογιστές και αρπάζουν τους κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών με πρόσχημα την αίτηση στο… Fuel Pass!

Μύκονος

Μύκονος


Απίστευτα περιστατικά με θύματα ανυποψίαστους πολίτες που πέφτουν στα «δίχτυα» επιτήδειων, οι οποίοι τους προσεγγίζουν με το πρόσχημα να τους υποβάλουν την αίτηση για το Fuel Pass, αναδεικνύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν σύλλογοι λογιστών, παριστάνουν τους… λογιστές, με στόχο να αποκτήσουν τους κωδικούς Taxis και τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί η καταγγελία του Λογιστικού Συλλόγου Μυκόνου, μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες που έχει δεχτεί, ότι άγνωστοι προσπαθούν να υποκλέψουν στοιχεία πολιτών στο νησί της Ανέμων, υποδυόμενοι, τον λογιστή ή την λογίστρια τους, τηλεφωνικός και προσπαθούν να υποκλέψουν, κωδικούς εισόδου στο TAXISNET, ή του τραπεζικού τους λογαριασμού, το iban του τραπεζικού λογαριασμού, το ΑΦΜ, τους κλπ.

Με διάφορες αιτιολογίες, όπως π.χ. ότι θα τους επιστραφούν χρήματα από την εφορία, θα υποβάλλουν για αυτούς την αίτηση για διάφορες επιδοτήσεις, μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, π.χ. fuel pass κλπ.

Οι επιτήδειοι προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας ή πολίτες που δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις σχετικά με την χρήση του διαδικτύου κλπ.

Επίσης έχουμε επίσημες πληροφορίες, μέσω των θεσμικών μας οργάνων, ότι δημιουργούνται «πιστά αντίγραφα» «κλώνοι» των ηλεκτρονικών εφαρμογών των τραπεζών, πανομοιότυπα με τα πραγματικά, με συνέπεια ο χρήστης να θεωρεί ότι εισέρχεται σε ασφαλή τραπεζική διαδικτυακή εφαρμογή προκειμένου να πραγματοποιήσει τις τραπεζικές συναλλαγές του, με αποτέλεσμα να τον ληστέψουν μέσω της πλαστής τραπεζικής εφαρμογής», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες καταγγελίες. Ο Σύλλογος Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αρκαδίας, ενημερώνει τους πολίτες, κατόπιν καταγγελιών, να μην δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους καθώς και αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών σε κανέναν χωρίς επικοινωνία με τους λογιστές. «Δυστυχώς, κύκλωμα απατεώνων εκμεταλλεύεται ονόματα συναδέλφων για να εκμαιεύσουν στοιχεία που θα τους δίνουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς με αφορμή τη λειτουργία της πλατφόρμας FUEL PASS 2. Συνιστούμε μεγάλη προσοχή και εμπιστοσύνη μόνο στους λογιστές σας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε επίσης:

Ψάχνουν ακόμα και τα “tips” σε μαγαζιά της Μυκόνου – Στο στόχαστρο της εφορίας οι πενταψήφιοι λογαριασμοί, τα POS και τα… δελτία παραγγελίαςΣΧΟΛΙΑ