• Οικονομία

  Μιχαηλίδου: Εξασφαλίζουμε την εργασιακή ασφάλεια στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

  • NewsRoom
  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

  Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου


  Δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, μέσω δύο στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης, παρέχει η  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

  «Με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση δύο στοχευμένων προγραμμάτων εξασφαλίζοντας την εργασιακή τους ασφάλεια. Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως 7 έτη, σε Δήμους και Περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του Δημόσιου τομέα». Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή τη δημοσίευση, της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για τη στήριξη, μέσω ειδικών προγραμμάτων απασχόλησης της ΔΥΠΑ, των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ που οι συμβάσεις τους λήγουν στις 12 Μαΐου.

  «Η απόφαση αυτή» ανέφερε η Δόμνα Μιχαηλίδου «εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους».

  Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αποφάσισαν την υλοποίηση δέσμης παρεμβάσεων αφ ενός για τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και αφ ετέρου για την προστασία των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών που έχουν επιβαρυνθεί με αρκετά δις. ευρώ. Μάλιστα το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.

  Η ΛΑΡΚΟ, η οποία τελεί υπό Ειδική Διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη, έχει παύσει να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες. Στο διάστημα αυτό (από το 2020) η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο με δαπάνη, που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ.

  Τι περιλαμβάνει η δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων

  Η ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, οι Αναπληρωτές Υπουργοί Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, προβλέπει τα εξής:

  1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών

  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης, προϋπολογισμού άνω των 40,416 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου. Συγκεκριμένα αφορά όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2024, ήτοι έχουν γεννηθεί́ έως και την 31η/12/1970 και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού́ δικαιώματος λόγω γήρατος.

  Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 320 νέων θέσεων απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, και συγκεκριμένα στους Δήμους: Αλιάρτου, Θηβαίων, Λεβαδέων, Ορχομενού, Χαλκιδέων, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Καστοριάς, Σερβίων – Βελβεντού και Λοκρών και στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας.

  Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό των 1.210 ευρώ και η συνολική χρονική διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται έως 7 έτη.

  1. Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για όσους είναι ηλικίας έως 54 ετών

  Το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 19,525 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, και είναι ηλικίας έως 54 ετών, ήτοι έχουν γεννηθεί από 1η/1/1971 και εφεξής.

  Αντικείμενο του προγράμματος, είναι η δημιουργία 536 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), στον e-ΕΦΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

  Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό μτων 1.210 ευρώ και η συνολική χρονική διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

  Επίσης οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικά προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με πιστοποίηση. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων (upskilling) ή/ και την επανακατάρτιση τους (reskilling) σε θεματικά αντικείμενα σχετικά με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο πλαίσιο του οικείου προγράμματος και η πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

  Διαβάστε επίσης:

  Τα εισοδήματα που βάζουν «ψαλίδι» στα τεκμήρια

  Έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας

  Νέο πόλεμο με τη Booking ανοίγουν οι ξενοδόχοι  ΣΧΟΛΙΑ