• Οικονομία

    Μετατροπή συμβάσεων από μερική σε πλήρη απασχόληση – Τι κερδίζουν οι επιχειρήσεις

    Κωστής Χατζηδάκης

    O Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης


    Με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 40% τόσο των εργαζομένων όσων και των εργοδοτών μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν σε μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από μερική σε πλήρη απασχόληση.

    Σύμφωνα με διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα στη Βουλή, δίνεται κίνητρο στην επιχειρήσεις να καρπωθούν την επιδότηση εισφορών από το να απασχολούν μερικώς ασφαλισμένο προσωπικό και να κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

    Στη δεξαμενή των δυνητικών δικαιούχων βρίσκονται περισσότεροι από 700.000 απασχολούμενοι σήμερα με μερική απασχόληση, οι οποίοι δυνητικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τα νέα μέτρα. Οι όροι που ενσωματώνονται στη σχετική διάταξη, ώστε να επιτευχθεί η μετατροπή έχουν ξεχωριστή σημασία. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν τους τηρήσει τότε όχι μόνο θα της κοστολογηθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά θα είναι κατά 100% προσαυξημένες. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ξεκινήσει με την έλευση της νέας χρονιάς και θα παραμείνει σε ισχύ έως το τέλος του 2023.

    Εκτιμάται ότι με το κίνητρο που παρέχεται, ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων, σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. εστίαση, νυχτερινά κέντρα διασκέδασης), είναι ασφαλισμένος με όρους μερικής απασχόλησης, αλλά δουλεύει πλήρες οκτάωρο, θα καρπωθεί την ευνοϊκή μετατροπή της σύμβασης σε πλήρους απασχόλησης.

    Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ημερομηνία εντός του 2023 κι αν γίνει η συγκεκριμένη επιλογή από τον εργοδότη, θα ισχύει για ένα έτος, δηλαδή θα παραμένει η μετατροπή για αντίστοιχο χρονικό διάστημα εντός του 2024.

    Παράμετροι ένταξης

    Οι επιχειρήσεις- εργοδότες για να καρπωθούν την επιδότηση πρέπει να ισχύουν τα εξής:

    Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες από την ln Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

    Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 απασχολούσαν εργαζόμενους με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50%.

    Επιλέξιμες για μετατροπή είναι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης που έχουν συναφθεί μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου 2022.

    Οι ασφαλιστικές εισφορές, εργαζομένου και εργοδότη, επιδοτούνται κατά 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον εργαζόμενο του οποίου η σύμβασή του μετατράπηκε από μερικής απασχόλησης σε πλήρους για έναν χρόνο, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα της μετατροπής.

    Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να διατηρήσει τη σύμβαση για ένα έτος και παράλληλα απαγορεύεται να θέσει σε αναστολή τον εργαζόμενο ή να μεταβάλει τους όρους των από μετατροπή συμβάσεων, εκτός εάν γίνουν ευνοϊκότεροι για τους εργαζόμενους.

    Επίσης, η επιχείρηση οφείλει να διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για την περίοδο της επιδότησης. Δεν προσμετρώνται οι λύσεις σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, θανάτου ή οικειοθελούς αποχώρησης και οι λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

    Η ωφελούμενη επιχείρηση πρέπει να είναι κατά την έναρξη στο πρόγραμμα και καθ’ όλη τη διάρκειά του φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τυχόν οφειλές της προς Δημόσιο και e ΕΦΚΑ και η ρύθμιση να τηρείται, άρα να καταβάλλονται κανονικά όλες οι μηνιαίες δόσεις.

    Τι Κερδίζουν εργοδότες – εργαζόμενοι

    Για κάθε έναν από αυτούς τους εργαζόμενους που θα «γυρνούν» σε πλήρες 8ωρο θα κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζόμενου.

    Ένας μισθωτός σήμερα έχει ασφαλιστικές εισφορές 36,16% – εργατικές 13,87% και εργοδοτικές 22,29%. Από το πακέτο των εισφορών θα αφαιρείται το 40%, δηλαδή 14,46% των εισφορών και το ασφαλιστικό κόστος θα πέφτει σε 21,7%.

    Προφανώς οι εισφορές θα επιδοτούνται από το κράτος μέχρι τα τέλη του 2023.

    Για παράδειγμα:

    Μισθωτός με τον κατώτατο των 713 ευρώ. Έχει εργατικές εισφορές 98,8 ευρώ και λαμβάνει στο χέρι 614 ευρώ. Οι εργοδοτικές εισφορές διαμορφώνονται στα 159 ευρώ και το συνολικό κόστος για τον εργοδότη στα 872 ευρώ.

    Έστω πως ένας μισθωτός μερικής απασχόλησης «γυρνάει» σε πλήρη με τον κατώτατο μισθό κι εφόσον φυσικά η έκπτωση 40% μοιραστεί εξίσου σε εργοδότη και εργαζόμενο (μένει να διευκρινιστεί):

    Ο μισθωτός θα λαμβάνει στο χέρι 653 ευρώ (αντί για 614) καθώς οι εργατικές εισφορές πέφτουν στο 8,32%. Τα υπόλοιπα τα επιδοτεί η Πολιτεία. Ο μισθωτός κερδίζει 39 ευρώ το μήνα.

    Ο εργοδότης θα πληρώνει για τον εργαζόμενο 808 ευρώ (αντί για 872) καθώς οι εργοδοτικές εισφορές πέφτουν στο 13,37% (95,32 ευρώ). Ο εργοδότης κερδίζει 64 ευρώ το μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Αναδρομικά συνταξιούχων- Ποιοι θα πάρουν επιστροφές από δώρα και επικουρικές



    ΣΧΟΛΙΑ