• Οικονομία

    Μετά το καλοκαίρι ο νέος πτωχευτικός, φορέας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για τα ακίνητα όσων πτωχεύουν

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    πρώτη κατοικία


    Προστασία πρώτης κατοικίας μόνο για όσα νοικοκυριά έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μετά την 31η Ιουλίου. Που σημαίνει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας λήγει για όλους τους υπόλοιπους κανονικά την ίδια ημερομηνία, μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε η κυβέρνηση, αντί της 1ης Μαΐου, λόγω της πανδημίας.

    Το παζάρι που ξεκίνησε από χθες το απόγευμα με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης βρίσκεται στην αρχή του, σημείωναν κορυφαίες πηγές του οικονομικού επιτελείου. Τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και είναι είτε μισθωτοί, που συντηρούνταν με τα επιδόματα που αποφάσιζε η κυβέρνηση, είτε μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που οι δουλειές τους έχουν μειωθεί κάθετα, είτε εποχικοί εργαζόμενοι, θα τύχουν 9μηνης παράτασης, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών.

    Για τους «κορωνόπληκτους», η συζήτηση αφορά στο περίφημο «πρόγραμμα γέφυρα». Το οποίο έχει να κάνει με την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου. Με βάση την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, η επιδότηση θα είναι οριζόντια, ανεξάρτητη δηλαδή από την αξία της προστατευόμενης κατοικίας, και θα καλύψει 330.000 νοικοκυριά. Θα κλιμακώνεται ωστόσο ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάθε δάνειο, επιβραβεύοντας με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης, που θα φτάνει το 90% της δόσης, όσους ήταν συνεπείς στην αποπληρωμή του δανείου τους έως ότου ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

    Η επιδότηση θα ισχύσει για εννιά μήνες και θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Αύγουστο με την προσδοκία ότι σταδιακά, εντός του επόμενου εννεαμήνου, η οικονομία θα επανέλθει στην κανονικότητα και οι επιπτώσεις της κρίσης θα εκτονωθούν πλήρως στο τέλος του 9μήνου.

    Να σημειωθεί ότι σήμερα «τρέχουν» δύο προγράμματα: α) ένα το υφιστάμενο για την προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους είχαν «κόκκινα» δάνεια μέχρι το 2018 που λήγει 31/7 και β) το πρόγραμμα επιδότησης των δανείων των «κορωνόπληκτων», το οποίο θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και θα ισχύσει για 9 μήνες.

    Το παζάρι με τους θεσμούς αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας και, συγκεκριμένα, το ύψος του εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης κάθε υπόχρεου.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στον πτωχευτικό νόμο τον οποίο φιλοδοξούσε να έχει ψηφίσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί προς ώρας ακούν την πρόταση περί της δημιουργίας ενός νέου φορέα που θα αγοράζει την πρώτη κατοικία των υπόχρεων οφειλετών που πτωχεύουν. Με τη διαφορά ότι ο εν λόγω φορέας θα πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παρά κρατικά, στο πλαίσιο του παλαιού Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αν και η φιλοσοφία θα είναι αυτή. Όμως, αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο νέος πτωχευτικός κώδικας θα ψηφιστεί μετά το καλοκαίρι.



    ΣΧΟΛΙΑ