Οικονομία

Μεγάλη άνοδος στις ευρωαγορές λόγω ΗΠΑ

  • NewsRoom


Ανοδική ώθηση έδωσε στις ευρωαγορές η επιβράδυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx έκλεισε τελικά τη συνεδρίαση με άνοδο 0,9% αφότου στο μεγαλύτερο μέρος της είχε κινηθεί αδιάφορα με μικρές εναλλαγές πέριξ του χτεσινού κλεισίματος.

Κύρια ώθηση στο δείκτη έδωσε ο τομέας των λιανικών πωλήσεων, που πραγματοποίησε άλμα 3%. Στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX ολοκλήρωσε στις 13.700 μονάδες με ισχυρά κέρδη 1,25%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,5% κινούμενος στις 6.523 μονάδες, όπως και ο βρετανικός FTSE που βρέθηκε στις 7,507 μονάδες με μικρότερα κέρδη της τάξεως του 0,25%.

Τι έδειξαν οι δείκτες

Παρόμοια ήταν η εικόνα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB έκλεισε στο +0,95% και τις 22.702 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 0,45% ολοκληρώνοντας στις 8.352 μονάδες.

Στην είδηση της ημέρας, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι στην Ευρώπη, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 8,5% υποχωρώντας σημαντικά από το υψηλό 40 ετών στο 9,1% του Ιουνίου, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν ηπιότερη υποχώρηση στο 8,7%.

Παρόλο που οι πληθωριστικές πιέσεις διατηρούνται έντονες, η κάμψη των του ρυθμού αύξηση των τιμών εγείρει την προσδοκία ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει πιο ήπια πλέον στις αυξήσεις των επιτοκίων της, όπως άλλωστε είχε εκτιμήσει στην τελευταία συνεδρίασή της τον Ιούλιο ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, δίνοντα σύνθημα παγκόσμιας αντεπίθεσης στις αγορές μετοχών.

Με το βλέμμα στην απόφαση της Fed

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό σήμερα τα πονταρίσματα για την επόμενη κίνηση της Fed τον Σεπτέμβριο αντιστράφηκαν πλήρως, με το ενδεχόμενο για ακόμα μία γιγαντιαία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης να πέφτει κατακόρυφα στο 32% από το 68% που ήταν πριν τις ανακοινώσεις.

Πίσω στην Ευρώπη και τις αποδόσεις μεμονωμένων μετοχών, ο τίτλος της βρετανικής ασφαλιστικής Aviva πραγματοποίησε άλμα 12% αφότου ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα αποτελέσματα εξαμήνου της. Η Ahold Delhaize ενισχύθηκε κατά περίπου 8%, με φόντο τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο ο Ολλανδός λιανοπωλητής, ενημερώνοντας παράλληλα για το σχέδιό του να διαχωρίσει τη θυγατρική του Bol.com.

Η Vestas από την Δανία πραγματοποίησε ράλι της τάξεως του 9%, καθώς ο κατασκευαστής τουρμπινών διατήρησε το guidance του για το έτος, παρά το γεγονός ότι έχασε τις εκτιμήσεις της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο. Αντίθετα, η γερμανική φαρμακευτική Evotec είδε τον τίτλο της να κάνει βουτιά 8% αφότου την υποβάθμισε η Morgan Stanley δίνοντας σήμα “underweight.”

Διαβάστε επίσης

Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στην Ρωσία

Ελληνικό: Στο ζενίθ οι αντικειμενικές τιμές για την περιοχή, από 3.250 μέχρι και 8.000 ευρώΣΧΟΛΙΑ