Οικονομία

Μέχρι τις 10/4 το TAXIS ανοίγει και μας περιμένει για τις φορολογικές δηλώσεις – Ο εφιαλτικός… Αύγουστος

  • NewsRoom

Ο πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών κ. Β. Καμπάνης,


Το TAXIS δεν ανοίγει μόνο για να… δώσει, όπως χθες τις επιστροφές φόρου και για ποσά μέχρι 30.000 ευρώ, αλλά και για να πάρει. Και ο λόγος για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, αφού πηγές στην ΑΑΔΕ, ανέφεραν χθες στο mononews.gr ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει κανονικά και σύμφωνα με ότι προβλέπει ο νόμος. Υπό τις παρούσες συνθήκες, που εκτός από την πανδημία, έχει μπει απότομα και η ψηφιοποίηση των συναλλαγών του πολίτη με το Δημόσιο, η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων που αφορούν στα εισοδήματα του 2018, αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 10 Απριλίου.

«Και φέτος οι δηλώσεις θα γίνουν τηλεφωνικά», υποστηρίζει μιλώντας στο mononews.gr, ο πρόεδρος της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών κ. Β. Καμπάνης, «αφού οι φορολογούμενοι, κυρίως εκείνοι που είναι μεγάλης ηλικίας θα δίνουν τις όποιες πληροφορίες στους λογιστές από το τηλέφωνο».

Να σημειωθεί ότι το 2019, η πρώτη δόση έπρεπε να καταβληθεί τον Ιούλιο, όπως κι έγινε. Η νεοεκλεγείσα, πέρσι νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσε καμία παράταση, δεδομένου όμως, ότι το Taxis είχε ανοίξει πολύ νωρίτερα πέρσι, μέσα στον Μάρτιο, οπότε δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει παράταση. Τα δεδομένα φέτος όμως, είναι διαφορετικά, εξαιτίας του ιού. Η κυβέρνηση, εφόσον ξεπεραστεί (;) το πρόβλημα με τον ιό, εννοείται ότι θα θελήσει φρέσκα έσοδα για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους. Ήδη, ο προϋπολογισμός στερεύει με τα κονδύλια της τάξης του 5,1 δις. ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που πλήττονται μέσα στην πανδημία. Άλλωστε χθες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροποποίηση του προϋπολογισμού κατά 5 δις. ευρώ, προκειμένου να δικαιολογηθούν οι νέες και αυξημένες δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση, το Taxis ανοίγει και μας… περιμένει και οι όποιες παρατάσεις αναμένεται να δοθούν σε δεύτερο χρόνο, όσο πλησιάζει η πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία αναμένεται να πάει ένα μήνα πιο πίσω.   Κι αν ο Αύγουστος θεωρείται μήνας διακοπών και ξεγνοιασιάς, είναι πολύ πιθανό να μη συμβεί αυτό φέτος. Και τούτο διότι τότε θα σκάνε οι δόσεις των οφειλών στην εφορία από την παράταση των πληρωμών για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, η τρέχουσα δόση (του Αυγούστου) και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Ενώ τον επόμενο μήνα, οι φορολογούμενοι θα έχουν να πληρώσουν την δόση για το χρέος στην εφορία συν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Την ίδια ώρα οι λογιστές ζητούν περαιτέρω διευκρινήσεις από το υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι «ενημερωνόμαστε από τα δελτία Τύπου και όχι από τις επίσημες υπουργικές αποφάσεις». Όπως λένε, ενώ μέχρι και την Τρίτη υπήρχε η αίσθηση ότι όσοι φορολογούμενοι πληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους στην εφορία –τα φυσικά πρόσωπα- δικαιούνται έκπτωση 25%, αυτή θα συμψηφίζεται με μελλοντικές οφειλές και όχι στο γκισέ ηλεκτρονικό ή μη, εφορίας, τράπεζας ή λογαριασμού του Taxis.

Ωστόσο ο συμψηφισμός αφορά τις επιχειρήσεις τα νομικά πρόσωπα. Οι φοροτεχνικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν διευκρινήσεις από πλευράς υπουργείου Οικονομικών κα ότι ο συμψηφισμός αφορά και στα φυσικά πρόσωπα.


ΣΧΟΛΙΑ