• Οικονομία

    Με το βλέμμα στραμμένο στις τραπεζικές θυρίδες το Υπουργείο Οικονομικών

    • NewsRoom
    τραπεζικες θυριδες


    Στο στόχαστρο των φορολογικών ελέγχων φαίνεται ότι μπαίνει μια νέα κατηγορία από το Υπουργείο Οικονομικών και αυτή δεν είναι άλλη από τις τραπεζικές θυρίδες.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θυρίδες που ενοικιάζονται από τις τράπεζες φτάνουν σήμερα τις 200.000 περίπου, σημειώνοντας αύξηση, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τράπεζες έχουν ήδη την υποχρέωση να γνωστοποιούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τους πελάτες τους, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους θυρίδες.

    Στην επόμενη φάση λοιπόν, οι τράπεζες θα κληθούν να μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά, μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, πληροφορίες όπως το κάθε πότε επισκέπτεται ο κάτοχος τη θυρίδα του.

    Οι ημερομηνίες και η συχνότητα μετάβασης στις θυρίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη φοροδιαφυγής, εάν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες ή ύποπτες κινήσεις των φορολογουμένων. Θεωρείται, επίσης, πως μπορεί να οδηγήσει τις διωκτικές Αρχές στους δρόμους του μαύρου χρήματος, με σκοπό την αποκάλυψη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ή τοκογλυφίας και λοιπά.

    Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που κάποιος ισχυριστεί ότι μια νέα κατάθεση μεγάλου χρηματικού ποσού σε τράπεζα προέκυψε από χρήματα που είχε παλαιότερα σε λογαριασμό και τα μετέφερε σε θυρίδες, υπό τον φόβο κουρέματος των καταθέσεων, τα νέα στοιχεία που θα δίνονται στην ΑΑΔΕ θα αποκαλύπτουν αν κάτι τέτοιο αληθεύει ή όχι.

    Η ΑΑΔΕ ποντάρει στο συγκεκριμένο μέτρο, καθώς εκτιμά ότι θα ενισχύσει τα ταμεία της με περισσότερα έσοδα από ληξιπρόθεσμα χρέη, αφού σήμερα μεγάλος αριθμός κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών αποδεικνύεται ατελέσφορος.

    Να σημειωθεί πως το άνοιγμα θυρίδας και η κατάσχεση του περιεχομένου της προβλέπονται ήδη, αλλά οι διαδικασίες είναι αυστηρές, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη δικαστικής απόφασης ή εισαγγελικής παραγγελίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η «φάκα» της ΑΑΔΕ χιλιάδες φοιτητές-Θα κληθούν να πληρώσουν φόρο εισοδήματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΑΔΕ: Ανοίγει ο δρόμος για αυτοματοποιημένες και στοχευμένες κατασχέσεις στις τραπεζικές θυρίδες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΑΑΔΕ: Μηνιαίος ηλεκτρονικός «βραχνάς» για φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και φόρο μερισμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ