• Οικονομία

    Με το δάκτυλο στη σκανδάλη ο ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές

    Δημήτρης Τσάκωνας, επικεφαλής ΟΔΔΗΧ

    Δημήτρης Τσάκωνας, Γενικός Διευθυντής ΟΔΔΗΧ


    Θέμα χρόνου είναι η πρώτη έξοδος του Δημοσίου στις αγορές για δανεισμό με το υπουργείο Οικονομικών να παρακολουθεί στενά αυτές τις μέρες την κινητικότητα των άλλων εκδοτών στις γειτονικές αγορές και ειδικά της Ιταλίας.

    Πρόκειται για τη χώρα που φέτος αναμένεται να δανειστεί περίπου 320 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους της, σχεδόν δηλαδή δύο ελληνικά ΑΕΠ, ενώ μόνο με μία της έκδοση «σαρώνει» από τις αγορές ποσά που ισοδυναμούν με το….. ετήσιο δανειακό πρόγραμμα της χώρας μας, το οποίο φέτος κινείται πέριξ των 7 δισ. ευρώ.

    Αυτό θεωρητικά σημαίνει, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, πως πιθανόν το Δημόσιο να δώσει χρόνο για να δει πως και εάν κινηθεί η Ιταλία τις επόμενες μέρες, η οποία αντλεί σημαντική ρευστότητα από τις αγορές, και στη συνέχεια μόλις βρει ασφαλές και συμφέρον παράθυρο να κινηθεί για την πρώτη έκδοση του χρόνου.

    Η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ρευστότητας οπότε θεωρητικά ο ΟΔΔΗΧ έχει την πολυτέλεια να περιμένει, αλλά όΟΔΔχι εσαεί, για την πρώτη δανειακή κίνηση του έτους, που είθισται όμως να γίνεται εντός του πρώτου διμήνου κάθε χρόνου και συνήθως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

    Αυτό που φαίνεται πως έχει κλειδώσει, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου είναι η απόφαση να γίνουν μία ή /και δύο εκδόσεις πριν τις εκλογές δηλαδή να δανειστεί το Δημόσιο περίπου το 50% του φετινού δανειακού προγράμματος πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Με ένα, τηρουμένων των αναλογικών, ευνοϊκό κλίμα στην αγορά αυτό μπορεί να γίνει με μία ή δύο εκδόσεις, ή/και επανεκδόσεις ομολόγων, αφήνοντας για το δεύτερο εξάμηνο την ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος ενδεχομένως και την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου.

    Ως προς το είδος της πρώτης έκδοσης του 2023, αν και η αγορά έχει προεξοφλήσει σε μεγάλο βαθμό πως η πρώτη έκδοση θα είναι ένα κοινοπρακτικό δεκαετές ομόλογο,  κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν την τελευταία στιγμή ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά.

    Είναι σαφές όμως πως μια καλή κοινοπρακτικη έκδοση δεκαετούς ομολόγου θα έδινε ένα δυνατό σήμα στην αγορά ως πρώτη δανειακή κίνηση.

    Υπενθυμίζεται πως στο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προβλέπονται έσοδα 7 δισ. ευρώ από δανεισμό φέτος τα οποία θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 8 – 8,5 δισ. ευρώ εάν προχωρήσει η έκδοση του πράσινου ομολόγου.

    Να σημειωθεί επίσης πως πέρσι τον Ιανουάριο η πρώτη έκδοση που είχε κάνει η χώρα αφορούσε σε δεκαετές ομόλογο και το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί πέριξ του 2%. Την Τρίτη το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν στα επίπεδα του 4,4%.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ