• Οικονομία

    Πάνω από 5 δισ. ευρώ οι προσφορές, υποχωρεί το επιτόκιο για το νέο 7ετές ομόλογο

    • NewsRoom
    Προς αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη φέτος μετά το άλμα 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο

    Κυριάκος Μητσοτάκης-Χρήστος Σταϊκούρας


    Πάνω από τα 5 δισ. διαμορφώνονται οι προσφορές για το νέο 7ετές ομόλογο, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατ. ευρώ που ενδέχεται να απορροφήσουν οι τράπεζες που τρέχουν την έκδοση (Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale).

    Με στόχο να αντλήσει κεφάλαια που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 2,5 δισ. ευρώ, η Ελλάδα βγήκε σήμερα και πάλι στις αγορές.

    Η νέα κίνηση αφορά την έκδοση 7ετούς ομολόγου για το οποίο το βιβλίο προσφοράς άνοιξε 230 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο αναφοράς (mid swap). Αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα το mid swap είναι αρνητικό (-0,16%), τότε η αφετηρία για τη σημερινή έκδοση τοποθετείται στα επίπεδα του 2,14%.

    Στόχος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφαλαιακά της αποθέματα, έτσι ώστε να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ευέλικτη η διαχείριση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία.

    Η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να εντάξει τη χώρα στο QE, καθώς επίσης και η δυνατότητα που δόθηκε στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα, είναι σαφές ότι θωρακίζουν το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.



    ΣΧΟΛΙΑ