• Οικονομία

    Με πέντε αλλαγές κατατίθεται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή – Τι αλλάζει στη λειτουργία των ΤΕΑ

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Με πέντε τροποποιήσεις αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τις γιορτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», δεν θα πληρώνουν πόρο 10% οι συνταξιούχοι δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας που θα επιλέξουν να συνεχίσουν να εργάζονται, ενώ όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσυνταξιοδοτικες παροχές, περίπου 5.500, θα λάβουν αύξηση 3% με την καταβολή της σύνταξης Ιανουαρίου.

    Ακόμη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά τις αντιδράσεις προχωράει στον περιορισμό των ετών που θα βρίσκονται δεσμευμένες οι αποταμιεύσεις στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

    Σύμφωνα τις νέες διατάξεις:

    • Δίνεται η δυνατότητα εργασίας σε συνταξιούχους αναπηρίας χωρίς να διακοπεί η σύνταξη αναπηρίας και χωρίς επιβολή πόρου 10%.

    Από 01.01.2024 θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Σήμερα, ένα άτομο με αναπηρία που συνταξιοδοτείται από τον π. ΟΑΕΕ, δεν επιτρέπεται να εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα ταμεία πλην του π. ΙΚΑ. Εάν συνταξιοδοτείται από το π. ΙΚΑ, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις να εργαστεί και μετά τη συνταξιοδότησή του λόγω αναπηρίας. Με τις νέες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ και, μάλιστα, χωρίς να επιβαρύνονται με τον πόρο 10% υπέρ ΕΦΚΑ προκειμένου να ενθαρρύνουμε την επανένταξη τους στην αγορά εργασίας.

    • Επεκτείνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης και για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές τάσεις ο μηχανισμός αύξησης των συντάξεων και στους δικαιούχους προσυνταξιοδοτικών παροχών. Η διάταξη αφορά περίπου 5.500 δικαιούχους.
    • Αλλάζουν οι συντελεστές φορολόγησης των ΤΕΑ.
    • Παραμένουν αφορολόγητες οι εισφορές προς τα ΤΕΑ και τα ασφάλιστρα για ομαδικά ασφαλιστήρια συνταξιοδοτικά συμβόλαια (ΟΑΣ), θεσπίζεται, όμως, ανώτατο όριο (πλαφόν).

    Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι εισφορές δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν ετησίως και σωρευτικά (στην περίπτωση που κάποιος ανήκει σε περισσότερα ΤΕΑ ή ΟΑΣ): α) για τους μισθωτούς, το 20% του ακαθάριστου εισοδήματος του εργαζομένου από μισθωτή εργασία, και β) για τους μη μισθωτούς, το ποσό των 20.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή, όπως διαμορφώνεται την 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους,.

    • Θα εξακολουθήσει να επιβάλλεται το ίδιο ποσοστό φόρου, αλλά τροποποιείται η βάση των ετών παραμονής στα ΤΕΑ, ώστε όσο περισσότερα έτη έχει ενταχθεί ο ασφαλισμένος σε ένα τέτοιο Ταμείο, τόσο λιγότερο φόρο να καταβάλλει κατά την εκταμίευση του εφάπαξ ή της επικουρικής σύνταξής του. Και στις νέες κλίμακες ο φόρος για το εφάπαξ είναι διπλάσιος από εκείνος για την επικουρική σύνταξη.

    Η νέα ρύθμιση για φορολόγηση ΤΕΑ:

    • Για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη
    • Για 6-10 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
    • Για 11-20 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
    • Για 20 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη.

    Όσο περισσότερος χρόνος έχει διανυθεί σε ΤΕΑ ή ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής φορολόγησης, ώστε να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση, η οποία μπορεί να αποφέρει ικανοποιητικά εισοδήματα κατά τη συνταξιοδότηση. Επιπλέον, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης μέσω της οποίας διασφαλίζεται πραγματικό συμπληρωματικό εισόδημα καθ’ όλη τα διάρκεια της συνταξιοδότησης.

    Διαβάστε επίσης

    Γιάννης Δελούδης: Ο επιχειρηματίας που δίδαξε στους Έλληνες τι σημαίνει design και καλό γούστο

     



    ΣΧΟΛΙΑ