• Business

    Γιάννης Δελούδης: Ο επιχειρηματίας που δίδαξε στους Έλληνες τι σημαίνει design και καλό γούστο

    O Luca Fuso, CEO της Cassina, η Patricia Urquiola, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, ο Κώστας Βογιατζης, ο Κωνσταντίνος Δελούδης

    O Luca Fuso, CEO της Cassina, η Patricia Urquiola, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, ο Κώστας Βογιατζής, ο Κωνσταντίνος Δελούδης


    Ήταν πριν από 50 χρόνια που ο Γιάννης Δελούδης πρωτοάνοιξε στην πιο κομψή εμπορική περιοχή του Κολωνακίου, στην οδό Σπευσίππου, το πρώτο του κατάστημα με έπιπλα Cassina που παράλληλα εμπλούτισε και με άλλα είδη από τις διάσημες εταιρείες επίπλων και άλλων ειδών που εκπροσωπεί  για την Ελλάδα.

    Και σήμερα, το 2023, μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή και πολλά επιτυχημένα καταστήματα, επέστρεψε στο ίδιο σημείο για να εγκαινιάσει ένα αποκλειστικό κατάστημα Cassina Store.

    Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος, είχε δώσει  το «παρών», οικογενειακώς, ο ίδιος ο ιδρυτής του Οίκου, κ. Franco Cassina, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που δημοσιεύεται στην εξαιρετική έκδοση για τα 50 χρόνια Δελούδης.

    Σήμερα, το «παρών» έδωσαν ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Luca Fuso, και η διάσημη σχεδιάστρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Cassina, Patricia Urquiola.

    Μαζί με την «ήρεμη» δύναμη, τη σύζυγό του, Βάνα Δελούδη, ο Γιάννης Δελούδης, που «εξομολογείται» στο βιβλίο αυτό «eίμαι αυτοδημιούργητος, ωστόσο είχα πάντα δίπλα μου σπουδαίους ανθρώπους, φίλους που με πίστεψαν», κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να «διδάξει» στους Έλληνες τι σημαίνει design και καλό γούστο.

    Όπως ομολογεί ο ίδιος, με τα οικονομικά δεν είχε ποτέ καλή σχέση. Ζήτησε λοιπόν από την Βάνα να αναλάβει το οικονομικό τμήμα της εταιρείας και ήταν μια πολύ σοφή απόφαση.

    Και καθώς μεγάλωσε και ο γιος τους, Κωνσταντίνος, μέσα στον κόσμο του design, των διάσημων σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων που συνεργάζονταν με τον πατέρα του, ως Διευθύνων Σύμβουλος, πλέον, της ιστορικής ελληνικής εταιρείας βλέπει να εξελίσσεται προς το καλύτερο και με ένα βιώσιμο προσανατολισμό η αισθητική στο μέλλον.

    1.Στη βιτρινα του Cassina Store δεσποζει ο καναπές Εsosoft του Antonio Citterio
    Στη βιτρίνα του Cassina Store δεσπόζει ο καναπές Εsosoft του Antonio Citterio

     

    Βάνα, Κωνσταντίνος και Γιάννης Δελούδης
    Βάνα, Κωνσταντίνος και Γιάννης Δελούδης

     

    Ο Γιάννης Δελούδης προέρχεται από οικογένεια εμπόρων με τον πατέρα του να διατηρεί μια επιχείρηση πουκαμίσων, που ήταν πολύ γνωστή στην εποχή του.

    Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στη Σχολή Δοξιάδη ο Γιάννης Δελούδης, για να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος, ασχολήθηκε με το στήσιμο βιτρινών. Αυτό ήταν  που τον έκανε να μεγαλώσει η επιθυμία του να ασχοληθεί με κάτι που θα του επέτρεπε να στήνει σκηνικά.  Άνοιξε τότε ένα μικρό γραφείο στην οδό Καψάλη, στο Κολωνάκι, για να παρέχει υπηρεσίες διακόσμησης.

    Πήγαινε στο Μοναστηράκι, έβρισκε παλιά έπιπλα και τα μεταποιούσε. Με μικρές παρεμβάσεις στα υφάσματα και στο χρώμα δημιούργησε ο ίδιος τα έπιπλα του χώρου του.

    Οι επισκέπτες ρωτούσαν την τιμή των συγκεκριμένων επίπλων και ήθελαν να κάνουν παραγγελία. Όλο αυτό ήταν το ξεκίνημα μιας ανέλπιστης εμπορικής επιτυχίας.

    Όμως η πολυθρόνα του Le Corbusier που είδε στο σαλόνι μιας κυρίας που τον κάλεσε στο σπίτι της για να κάνει κάποιες αλλαγές στην διακόσμηση ήταν αυτό που τον μάγεψε και άρχισε απεγνωσμένα να ψάχνει την πηγή βάζοντας στόχο να φέρει το ελληνικό κοινό σε επαφή με κάτι διαφορετικό.

    Γνώρισε σε κάποια έκθεση τον Αλέξανδρο Ιόλα τον οποίο ρώτησε για την συγκεκριμένη πολυθρόνα και εκείνος αμέσως του είπε ότι θα τον φέρει σε επαφή με την εταιρεία. Και το έκανε!

    Μετά από μερικούς μήνες ήλθε στην Ελλάδα ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας, συναντήθηκαν και υπήρχε προς ενοικίαση το συγκεκριμένο κατάστημα στη Σπευσίππου. Το κατάστημα νοικιάστηκε και έτσι ξεκίνησαν όλα!

    2.Το τραπέζι Sengu σεταρισμένο με τις καρέκλες φαγητου Dudet της Patricia Urquiola
    Το τραπέζι Sengu σεταρισμένο με τις καρέκλες φαγητού Dudet της Patricia Urquiola

    Όμως παράλληλα με τα σπίτια των πελατών, που έχει «ντύσει» ο Δελούδης, τα δικά του σπίτια στο Κεφαλάρι και στη Μύκονο, οπού είναι ο παράδεισός τους, είναι από τα ωραιότερα σπίτια που υπάρχουν και έχουν χαρίσει στους φίλους καλεσμένους αμέτρητες αξέχαστες βραδιές.

    Με σπίτι, βέβαια, μοιάζει και το πρώτο Cassina Store στην Αθήνα.

    Βασισμένοι σε ένα project της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Patricia Urquiola, οι εσωτερικοί χώροι έχουν σχεδιασθεί για να νοιώθει κανείς σαν στο σπίτι του. Το κατάστημα φιλοξενεί τα καλύτερα προϊόντα από την μοναδική συλλογή της Cassina, διαθέτοντας χώρους καθιστικού, τραπεζαρίας, κρεβατοκάμαρας και εξωτερικού χώρου σε μια ποικιλία στυλ και διαθέσεων.

    Ένα εσωτερικό στρογγυλό παράθυρο και μεταλλικές σίτες οριοθετούν ζώνες, ενώ τα ξύλινα πάνελ αποπνέουν μια αίσθηση ζεστασιάς.

    3.Limited Edition πολυθρόνες Utrecht του Gerrit T. Rietveld
    Limited Edition πολυθρόνες Utrecht του Gerrit T. Rietveld

    Εισερχόμενος στο κατάστημα, τον επισκέπτη καλωσορίζει από τη μία πλευρά ένα σαλόνι με τον καναπέ Esosoft του Antonio Citterio και από την άλλη μία τραπεζαρία με το τραπέζι Sengu σεταρισμένο με τις καρέκλες φαγητού Dudet της Patricia Urquiola.

    Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο πρόσφατα λανσαρισμένος καναπές Moncloud που αποθεώνει την άνεση.

    5.Καναπές Moncloud της Patricia Urquiola
    Καναπές Moncloud της Patricia Urquiola

    Στον κάτω όροφο το σύστημα Ghost Wall δημιουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση απέναντι από τους καναπέδες και την τραπεζαρία με το τραπέζι Longplane του Rodolfo Dodoni πλαισιωμένο από τις καρέκλες Flutz του Michael Anastassiades.

    Ένας άλλος χώρος καθιστικού καλωσορίζει τις γενναιόδωρες φόρμες του καναπέ Sengu Bold της Patricia Urquiola ενώ στην κρεβατοκάμαρα δεσπόζει το Bio-mbo king size κρεβάτι.

    4.Συστημα Ghost Wall και καναπές σύν πολυθρόνα των Afra και Tobia Scarpa
    Σύστημα Ghost Wall και καναπές συν πολυθρόνα των Afra και Tobia Scarpa

    Στον ημιώροφο, σε μια φωτεινή και φρέσκια ατμόσφαιρα, βρίσκονται επιλεγμένα κομμάτια της συλλογής Outdoor της Cassina, που συνδυάζουν υφές και αποχρώσεις εμπνευσμένες από την φύση και θα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρόνο.

    7.Ο αρχιτέκτονας Γιωργος Μουστρούφης με την κόρη του, η Patricia Urquiola, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οικου Cassina και ο σύζυγός της Alberto Zontone, Διευθυντής του Studio Urquiola
    Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Μουστρούφης με την κόρη του, η Patricia Urquiola, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Οικου Cassina, και ο σύζυγός της, Alberto Zontone, Διευθυντής του Studio Urquiola

    Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ΔΕΛΟΥΔΗΣ Α.Ε. έχει δημιουργήσει 7 εκθεσιακούς χώρους με τα showrooms να ακολουθούν αυστηρές αρχές μινιμαλισμού, λειτουργικότητας και αρίστης ποιότητας.

    Από το βιβλίο Λευκωμα για τα 50 Χρόνια Δελουδης, ο Franco Cassina στην γιορτη για τα 30 χρονια της Εταιρείας.
    Από το βιβλίο Λεύκωμα για τα 50 Χρόνια Δελουδης, ο Franco Cassina στην γιορτη για τα 30 χρονια της Εταιρείας.

    Όλα αυτά τα χρόνια η εταιρεία έχει αποσπάσει πολλά βραβεία με την πιο μεγάλη διάκριση το 2007 όταν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, κ. Giovanni Napolitano, βράβευσε τον Γιάννη Δελούδη για την προσφορά του στο design και έκανε την εταιρεία μέλος του Altagamma International Honorary Council.

    Μια ακόμη διάκριση ακολούθησε το 2009, όταν η Δελούδης Α.Ε. τιμήθηκε από τον Ιταλό Πρέσβη στην Αθήνα ως κορυφαία εταιρεία τον χώρο του design.

    Από το Λεύκωμα για τα 50 Χρόνια Δελουδης
    Από το Λεύκωμα για τα 50 Χρόνια Δελούδης

    Διαβάστε επίσης:

    Τα εγκαίνια ορόσημο του Δελούδη, η Αφή Υφής της Ντέλλα Ρούνικ, το γούρι της Polina Ellis και η Ελληνίδα που διαπρέπει στη Νότια Κορέα

    Η Μεγάλη Βρεταννία γιόρτασε την έναρξη της εορταστικής περιόδου

    Y Le Yacht: Το πρωτοποριακό project ενός Γάλλου αρχιτέκτονα



    ΣΧΟΛΙΑ