Οικονομία

Με «μικρό καλάθι» η Αθήνα στο EuroWorking Group ελλείψει συμφωνίας για την πρώτη κατοικία

  • NewsRoom
EuroWorking Group


Σε «αυστηρό» κλίμα ξεκίνησε στις 20:00 ώρα Ελλάδος σήμερα το EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες, ελλείψει συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την πρώτη κατοικία.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την καταβολή της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα πρόκειται να μετατεθεί για το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Όσον αφορά το νέο πλαίσιο προστασίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο όπως και οι τηλεδιασκέψεις υπήρξαν συνεχείς χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Βασικά «αγκάθια» παραμένουν τα όρια, η κυβέρνηση ήθελε εξαρχής ένα νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Ο χρόνος έχει αρχίσει και τελειώνει για την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει μετά το EWG να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας δεν είναι ακόμη σε θέση για να καταθέσει το νέο νομοθέτημα στην Βουλή διότι είναι ακόμη έτοιμο ούτε στις βασικές του παραμέτρους.

Όλα πλέον δείχνουν ότι η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να περιμένει να έρθουν οι δανειστές στην Αθήνα την 1η Απριλίου – για την επίσημη εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν ανάψει το πράσινο φως για την δόση του 1 δισ. ευρώ τότε η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την Σύνοδο της 16ης Μαίου αν και το σενάριο εκταμίευσης των δύο μαζί (970 εκατ. ευρώ + 647 εκατ. ευρώ = 1,617 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο  Eurogroup της 13ης Ιουνίου έχει αρχίσει να συγκεντρώνει πολύ μεγάλες πιθανότητες.


ΣΧΟΛΙΑ