ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προβληματισμός επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο για την επίμονη παροχολογία ενόψει ΔΕΘ με κυβερνητικά στελέχη να συστήνουν υπομονή τονίζοντας με νόημα πως σε γενικές γραμμές τα «κουκιά είναι μετρημένα» ενώ έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρις ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αυτή τη στιγμή η πρώτη προτεραιότητα, ζωτικής πλέον σημασίας σε τόσο ταραγμένους καιρούς διεθνώς, είναι η διαφύλαξη της δημοσιονομικής σταθερότητας. Παράλληλα όμως θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να επιστραφεί διευρυμένο και κυρίως μόνιμο μέρισμα στη μεσαία τάξη, μετά από 15 χρόνια υπέρμετρης φορολόγησης ελέω δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς όμως να απειληθεί η σχέση αξιοπιστίας με τις αγορές, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό ρευστότητας διεθνώς.
«Ήδη η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025» σημειώνει με νόημα στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, με τις επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας να διαψεύδουν δυσάρεστα τις προσδοκίες της αγοράς καθώς «γράφουν» οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου του Τραμπ στο αμερικανικό επιχειρείν που αποθεματοποιεί φοβούμενο τα χειρότερα.
Με αστάθμητο παράγοντα τις διεθνείς εξελίξεις η σταθερά της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης είναι ένα καίριο asset για την ελληνική οικονομία τους προσεχείς μήνες. Αυτό δεν σημαίνει μεγάλο ψαλίδι στις προσδοκίες για παροχές, υπάρχει όμως σκεπτικισμός για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να είναι σχεδιασμένα με τρόπο που να ικανοποιούν όλα τα κλιμάκια της ελληνικής μεσαίας τάξης, με νέες παρεμβάσεις που θα έρθουν για να μείνουν, αλλά να μη στείλουν και λάθος μηνύματα στις αγορές θέτοντας σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους.
Δεν είναι τυχαίο πως ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης έσπευσε να γειώσει τα σενάρια περί κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, υπογραμμίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είναι η προτεραιότητα σε αυτή τη φάση. Αυτό αντανακλά το σκεπτικισμό με τον οποίο παρακολουθεί το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου τη σταθερή ένταση της παροχολογίας, αρκετούς μήνες πριν από τη ΔΕΘ, όπου και θα ανακοινωθεί το τελικό πακέτο των μέτρων.
Όπως εκτιμά αξιωματούχος μιλώντας στο Mononews με τα σημερινά δεδομένα, έχουμε άλλωστε αρκετό καιρό μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση καθώς πρακτικά θα μπούμε σε μια σκληρή προεκλογική περίοδο από τα τέλη του καλοκαιριού του 2026. Υπό αυτό το πρίσμα έχουμε μπροστά δύο και όχι μια ΔΕΘ, και έχει νόημα σε αυτή τη συγκυρία όλες οι επικείμενες επιλογές για ελαφρύνσεις να εντάσσονται σε μια συνολική στρατηγική που να δώσει το μέγιστο αποτέλεσμα συνδυαστικά στον τελικό απολογισμό.
Πρακτικά, ενόψει της φετινής ΔΕΘ τα σενάρια, κυρίως για φοροελαφρύνσεις δίνουν και παίρνουν αυτή την περίοδο στους τεχνοκράτες της κυβέρνησης καθώς αναζητείται το έξυπνο μίγμα, μόνιμων μέτρων, με κωδικό αφαίρεση βαρών από τη μεσαία τάξη, με έμφαση στην ελάφρυνση του στεγαστικού κόστους αλλά και στη σταδιακή αποκατάσταση στρεβλώσεων που είναι σε μεγάλο βαθμό απότοκα της κρίσης. Σε αυτή την εξίσωση το ένα σκέλος είναι το ύψος του τελικού πακέτου και στα σενάρια που διακινούνται υπάρχουν εκτιμήσεις για νέα μόνιμα μέτρα 1,5 – 2 δισ. ευρώ με τον τελικό πήχη να οριστικοποιείται το καλοκαίρι λαμβάνοντας υπόψιν τις ροές των εσόδων και τα δημοσιονομικά περιθώρια αλλά και την ευρύτερη κατάσταση που θα επικρατεί παγκοσμίως. Δεν μπορούν να είναι οι όποιες αποφάσεις ανεπηρέαστες από το γενικό κλίμα, καθώς σε περιόδους που αβεβαιότητα καλπάζει, το asset της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, σχολιάζει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.
Υπό αυτό το πρίσμα έχουν αξία και οι πρόσφατες επισημάνσεις του υπουργού Οικονομικών στο ΔΝΤ που σημείωσε πως η Ελλάδα ανήκει στα 6 κράτη – μέλη της ΕΕ που έχουν όχι μόνο πρωτογενές αλλά και συνολικό πλεόνασμα, κεφαλαιοποιώντας τώρα τις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει κατά την κρίση διορθώνοντας με επώδυνα μέτρα μια προβληματική δημοσιονομική διαχείριση δεκαετιών.
Η δημοσιονομική αυτή υπεραπόδοση άλλωστε συνδέεται και με την αναπτυξιακή δυναμική, καθώς αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για να μπορεί η χώρα να δανείζεται φθηνά και να αποτελεί αξιόπιστο επενδυτικό προορισμό. Μεγάλο παραμένει το στοίχημα η μέση ανάπτυξη φέτος να παραμείνει άνω του 2% αλλά και η χώρα να εξακολουθήσει να τροφοδοτεί τις αγορές με θετικές δημοσιονομικές ειδήσεις, κινούμενη below the radar όσον αφορά στο βαθμό ρίσκου που της αποδίδει η επενδυτική κοινότητα.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μυλωνάς (Εθνική): Το σχέδιο για χρηματοδότηση μεγάλων project, η διανομή του 60% των κερδών και οι ελπίδες για τα στεγαστικά
- Φωτιά ηλεκτρικού οχήματος σε υπόγειο χώρο
- Snappi: Είσοδος σε πάνω από τρεις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το 2029
- Αναστάσιος Ροζολής (ΣΕΚΠΥ): Χρειάζεται ένα σχέδιο για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας
