Οι εκστασιασμένοι με την Κίνα Ελληνες βουλευτές 

Επέστρεψαν οι Έλληνες βουλευτές από την Κίνα και η αλήθεια είναι ότι γέμισαν από ωραίες αναμνήσεις. Είδαν, όπως έλεγαν, μια Κίνα διαφορετική που δεν φοβάται τις… ταρίφες Τραμπ, με ανθούσα οικονομία με εξελιγμένη τεχνολογία.

Εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι οι Κινέζοι αντικατέστησαν τα παραδοσιακά ποδήλατα, με ηλεκτρικά οχήματα και μάλιστα με οχήματα που κινούνται μόνα τους.

1

Έμαθαν ότι η κινεζική νομοθεσία προβλέπει ότι στα αυτοκινούμενα οχήματα θα πρέπει στο τιμόνι να υπάρχει οδηγός. Όχι πως θα οδηγούσε αυτός, αλλά για ασφάλεια.

Μάλιστα το αυτοκίνητο δεν παίρνει σε καμιά περίπτωση μπροστά εάν δεν υπήρχαν χέρια οδηγού πάνω στο τιμόνι. Είδαν, όπως μου είπαν οι βουλευτές, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα με… ψεύτικα χέρια στο τιμόνι (να πηγαίνουν κατά τα άλλα μόνα τους).

Στα καταστήματα υπάρχουν τα πάντα ακόμα και… κηραλοιφές, σαν αυτές που πουλά ο Βελόπουλος, μόνον που οι κινεζικές είναι πιο φθηνές (και πιθανώς πιο αποτελεσματικές).

Εντυπωσιάστηκαν με την επιχειρηματικότητα των κινεζικών ξενοδοχείων και το μενού τους (με την τραγανή και ξακουστή πάπια Πεκίνου), ακόμα και από τα ραφτάδικα που υπάρχουν στα ξενοδοχεία, τα οποία σου κόβουν και σου ράβουν κοστούμι με εξαιρετικό κινεζικό ύφασμα στο… τσαφ, μέσα σε λίγες ώρες και με μια μόνον πρόβα.

Στα δε κρατικά κτίρια, λειτουργούν σε αυτά ολόκληρα εστιατόρια με ξακουστούς σεφ και δεν τους ενόχλησε τους δικούς μας βουλευτές καθόλου όταν στο Κομουνιστικό Κόμμα της Κίνας τους σέρβιραν φαγητό σε πορσελάνινα σερβίτσια  που είχαν στη μέση…σφυροδρέπανο. Ορισμένοι, είπαν, πως η πορσελάνη, αναβαθμίζει κάθε γεύμα (και το σφυροδρέπανο πάνω σε αυτό θα πρόσθεταν οι Κινέζοι).

…Και η δημοφιλής Ντόρα στο… Χάρβαρντ της Ασίας

Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν η πιο δημοφιλής και η πιο αναγνωρίσιμη Ελληνίδα ανάμεσα στους Κινέζους; Και ξέρετε γιατί; Επειδή η Ντόρα Μπακογιάννη, παρέδωσε την Ολυμπιακή Σημαία στον τότε Πρόεδρο της ΔΟΕ, Ζακ Ρόγκ, από τον οποίο την παρέλαβε ο Δήμαρχος του Πεκίνου, Ουάνγκ Κισάν και αμέσως μετά ο Βέλγος «αθάνατος» κήρυξε τη λήξη ίσως των πιο επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό της Αθήνας, του 2004.

Δισεκατομμύρια τηλεθεατές είδαν τότε την Ντόρα να παραδίδει εκείνο το ζεστό βράδυ του Αυγούστου τη σημαία στους Κινέζους.

Στο Πεκίνο την κυρία Μπακογιάννη οι Κινέζοι της επιφύλαξαν ακόμα μία τιμή. Την προσκάλεσαν να μιλήσει στο Tsinghua University, που θεωρείται τοι Harvard της Ασίας κι ένα από τα είκοσι σημαντικότερα πανεπιστήμια του πλανήτη.

Ο Μητσοτάκης βλέπει Μελόνι και Μερτς

Σας έχω νέα για τις  εαρινές ευρωπαϊκές εξορμήσεις του Πρωθυπουργού. Πρώτος σταθμός, τη Δευτέρα, η Ρώμη και συνάντηση με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Οι δύο πρωθυπουργοί επρόκειτο να έχουν κατ’ ιδίαν συζήτηση στο περιθώριο της διακυβερνητικής διάσκεψης Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε υπό το βάρος της πολιτικής αναταραχής που έφεραν τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη. Απλώς να σημειώσω ότι προσφάτως η Μελόνι είχε συνάντηση με τον Ερντογάν με κύριο θέμα την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.

Δεύτερος σταθμός του κ. Μητσοτάκη, την προσεχή Τρίτη το Βερολίνο. Ο νέος Καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν έχει ακόμα καλά- καλά αναλάβει και συναντάται με τον κ. Μητσοτάκη.

Στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάρει και ένα… βραβείο επιχειρηματικότητας.

Γιατί η Ελλάδα προτιμά Αιγύπτιους εποχικούς υπαλλήλους

Εντύπωση προκάλεσαν χθες οι δηλώσεις του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Αθήνα σχετικά με το μεταναστευτικό. Έψαξα, ρώτησα και, εντέλει, απευθύνθηκα στον πρώην υπουργό για τη Μετανάστευση Δημήτρη Καιρίδη, και να τι έμαθα:

Πρώτον, η Αίγυπτος επιτελεί τεράστιο έργο στη συγκράτηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη, φιλοξενώντας πάνω από εννέα εκατομμύρια πρόσφυγες από την υπόλοιπη Αφρική.

Δεύτερον, η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μεγάλη συνεισφορά της Αιγύπτου και, γι’ αυτό, διεκδικεί τη μέγιστη δυνατή βοήθεια της Ε.Ε. προς τη χώρα του Νείλου.

Τρίτον, η συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου στο μεταναστευτικό μετρά πολλές δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αίγυπτος είναι η μόνη χώρα με την οποία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία μια διακρατική συμφωνία εργασιακής κινητικότητας που αφορά τους αλιεργάτες.

Μάλιστα, τη συμφωνία αυτή υπέγραψε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Ράλλη, το 1980.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, πάνω από δύο χιλιάδες Αιγύπτιοι αλιεργάτες έρχονται στη χώρα μας κάθε χρόνο.

Τέταρτον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπέγραψε συμφωνία επέκτασης αυτής της συνεργασίας, για την εισαγωγή εποχικών εργατών γης από την Αίγυπτο.

Τα πλεονεκτήματα της Αιγύπτου είναι πολλά: Βρίσκεται πολύ κοντά στην Ελλάδα, γεγονός που διευκολύνει τις μετακινήσεις των εποχικών εργατών, σε αντίθεση με μακρινές χώρες της Ασίας.

Οι Αιγύπτιοι γνωρίζουν και προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στην ελληνική πραγματικότητα· άλλωστε, για αιώνες ζούσαν Έλληνες στην Αίγυπτο, ενώ στη χώρα υπάρχουν εκατομμύρια χριστιανοί κόπτες.

Πέμπτον, η ενεργοποίηση της συμφωνίας έχει προσκρούσει σε μια σειρά διοικητικών αρρυθμιών, με ευθύνη και των δύο πλευρών. Ωστόσο, την ώρα που παρατηρείται ροή παράνομης μετανάστευσης Αιγυπτίων μέσω Λιβύης προς την Κρήτη, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να δημιουργηθεί ένας νόμιμος και ελεγχόμενος δίαυλος, ο οποίος, αφενός, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας –ιδίως στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού και των κατασκευών, που πλήττονται από την έλλειψη εργατικών χεριών– και, αφετέρου, θα καταπολεμά την παράνομη διακίνηση και τους εγκληματίες διακινητές που θέτουν σε διαρκή κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή στο επικίνδυνο πέρασμα από τη Λιβύη προς τα ελληνικά παράλια.

Κατόπιν τούτων, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Αλ Σίσι στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα της ελληνοαιγυπτιακής συνεργασίας, όπως απέδειξαν τόσο ο κ. Καιρίδης όσο και ο κ. Βορίδης, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Κάιρο για τον σκοπό αυτό.

Πού είναι οι Συριζαίοι στις κοινοβουλευτικές επιτροπές;

Έχω τελευταίως παρατηρήσει ότι ένα νέο φαινόμενο προκύπτει εσχάτως στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η πλήρης απουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται κανόνας καθώς κάτι η απογοήτευση, κάτι η αδιαφορία, τα μέλη του αριστερού και πλάι πότε κραταιού κόμματος  φαίνεται πως δεν ασκούν με ζήλο τα καθήκοντα που τους όρισε να ασκούν το εκλογικό σώμα.

Κάπως έτσι δεν είδαμε δια ζώσης ούτε έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην ενημέρωση για την προς των δημόσιων έργων στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, στην επιτροπή για τον προϋπολογισμό του κράτους (την τελευταία στιγμή παρουσιάστηκε ο βουλευτής Ηρακλείου  του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης) ενώ το φαινόμενο αποδεικνύει την ανυπαρξία του κόμματος στο κοινοβουλευτικό πεδίο.

 

Στο δικαστήριο ο Stefanos

Και μιας και μιλάω για τον ΣΥΡΙΖΑ, να σας ενημερώσω για τον πρώην πρόεδρό του, πριν τον καθαιρέσουν στο… μπουζουξίδικο της Ιεράς Οδού. Τον Στέφανο Κασσελάκη εννοώ ο οποίος μαθαίνω ότι σήμερα θα βρεθεί ενώπιον των δικαστών του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Γιατί πάει εκεί ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας;

Μα για το περίφημο πόθεν έσχες του και αν έκρυψε περιουσιακά στοιχεία και συμμετοχές σε υπεράκτιες κ.λπ. Θυμάστε πόσος θόρυβος είχε σηκωθεί πέρυσι.

Βέβαια τότε υπήρχαν πολλοί που ήθελαν να χτυπήσουν τον Stefanos. Τώρα; Κανείς δεν του δίνει σημασία.

 

Οι τέσσερις στρατιωτικοί γιατροί του Προέδρου

Ήταν το πρώτο του ταξίδι, στην Κύπρο με κυβερνητικό αεροπλάνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα. Όσοι νόμιζαν και διέδιδαν ότι ο Πρόεδρος φοβάται τα αεροπλάνα διαψεύσθηκαν.

Ο ίδιος έλεγε κάποτε χαριτολογώντας ότι δεν φοβάται τα ταξίδια με αεροπλάνο, αλλά τα… βαριέται. Ταξίδευσε με το μικρό αεροσκάφος, το 12θέσιο, Εμπραέρ γιατί το άλλο που είναι πιο μεγάλο μόλις είχε επιστρέψει από σέρβις.

Είναι αυτό που θέλει ο Νίκος Δένδιας να πουλήσει και για να υπάρξει πλήρη διαφάνεια την πώληση την ανάλαβε ο αρχηγός της Πολεμικής  Αεροπορίας.

Το «αδελφάκι» του αεροπλάνο Εμπραέρ, δωρήθηκε στην Κύπρο, για την ανθρωπιστική προσφορά της στην τραγωδία στο Μάτι. Με την πρώτη πτήση ως Πρόεδρος βγήκαν ειδήσεις.

Για παράδειγμα ποιος είναι ο γιατρός του Προέδρου; Είναι αναγκαστικό, προβλέπεται άλλωστε και από το πρωτόκολλο ότι  ο Πρόεδρος όταν ταξιδεύει θα πρέπει να συνοδεύεται από γιατρό.

Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Τασούλας είχε έως τώρα προσωπικό γιατρό, αλλά εφεξής τον γιατρό του Προέδρου της Δημοκρατίας θα τον ορίζει ο… Στρατός.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Πρόεδρος κατά το Σύνταγμα είναι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το υπουργείο Εθνικής Αμύνης  όρισε ούτε έναν, ούτε δύο, αλλά… τέσσερις στρατιωτικούς γιατρούς: Έναν λοιμοξιολόγο, έναν παθολόγο, έναν καρδιολόγο και έναν γενικό γιατρό. Κάθε φορά θα τον συνοδεύει ένας, όπως και έγινε και  στην επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος διαθέτει στην υπηρεσία του και άλλους και τέσσερις άλλους στρατιωτικούς. Τρεις υπασπιστές και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και το διευθυντή του Στρατιωτικού του Γραφείου.

Α, να μην το ξεχάσω, η διπλωμάτης Έλενα Γκουλούση ανέλαβε στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου.

Ένα μαρμάρινο περιστέρι για τον Σίσι

Πάμε τώρα στα δώρα, που για πρώτη φορά έδωσε, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Τασούλας: Στον Σίσι δώρισε ένα περιστέρι μαρμάρινο (από μάρμαρο της Τήνου) σύμβολο ειρήνης και στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη ένα γλυπτό πάλι από μάρμαρο της Τήνου.

Τα… τετράποδα ρομπότ των ελληνικών πανεπιστημίων στην DEFEA

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία στην των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA..  Πανεπιστήμια όπως το Καποδιστριακό, το  Μετσόβειο, της Κρήτης, των Πατρών, το ερευνητικό Κέντρο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και άλλα δείχνουν στους επισκέπτες τα επιτεύγματά τους στους τομείς της καινοτομίας και της αμυντικής τεχνολογίας.

Τα οποία  κίνησαν το ενδιαφέρον της στρατιωτικής ηγεσίας. Ενδεικτικά αναφέρω μερικά: μαθαίνω για ένα ρολόι το οποίο φέρει ο μαχητής, που μετράει τα ζωτικά σημεία (σφίξεις, αναπνοή, θερμοκρασία, πίεση) και προβαίνει αυτόματα σε διαλογή των τραυματιών/ ασθενών (γνωστό ως TRIAGE) βοηθώντας καταλυτικά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό στο πεδίο της μάχης.

Επίσης ρομπότ τετράποδα με αυτονομία 2- 3 ωρών, μεταφορική ικανότητα 5 κιλών, τα οποία θα μπορούσαν να συνδράμουν αποφασιστικά στον ανεφοδιασμό των τμημάτων σε εφόδια.

Οι δυνατότητες των νέων φοιτητών μας και των ΑΕΙ μας είναι εκπληκτικές, έτοιμες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και να προβάλουν την ενσωμάτωση της ρομποτικής τεχνολογίας. Μπράβο στα Πανεπιστήμια!

Ο καθηγητής της Νομικής και η ανοχή

Αγαπητοί αναγνώστες, θα σας ενημερώσω για ένα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους. Την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ένας καθηγητής πανεπιστημίου της Αττικής απολύθηκε με τις βαρύτατες κατηγορίες της σεξουαλικής παρενόχλησης φοιτητών. Ο καθηγητής «ψάρευε» πρωτοετείς φοιτητές, μέσω social media και μετά από πλήθος καταθέσεων φοιτητών απολύθηκε.

Ο καθηγητής Χ.Χ., (τα στοιχεία του είναι στη διάθεσή μας) μαθαίνω ότι είναι αξιόλογος…ως επιστήμονας. Με απίστευτες σπουδές και με πλήρη επιστημονική επάρκεια, γεγονός που εκτιμήθηκε και από την αγορά γι’ αυτό και προσέφερε και αλλού τις υπηρεσίες του.

Όμως, προσέξτε. Ο Χ.Χ. είχε κατηγορηθεί από φοιτητές από τον Απρίλιο του 2022. Δηλαδή πριν από 3 χρόνια!!!

Τότε φοιτητές, επίσημα είχαν καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο καθηγητή και μάλιστα εισαγγελέας είχε διατάξει έρευνα. Είχαν ενημερωθεί οι πρυτανικές αρχές και το υπουργείο Παιδείας.

Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να απολυθεί ένας καθηγητής όταν οι καταγγελίες και οι καταθέσεις στις αρχές δεν ήταν μία ή δύο αλλά πολλές περισσότερες;

Αυτή είναι μια παθογένεια του κράτους που θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι εγκληματική.