• Οικονομία

    «Μάχη» για το φθηνότερο μέσο θέρμανσης – «Έσωσαν» το πετρέλαιο επιδοτήσεις και εκπτώσεις


    Χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις ξεκίνησε η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης σήμερα, στην επίσημη «πρώτη» πώλησής του.

    Η μέση τιμή κινείται κάτω από τα 1,40 ευρώ το λίτρο, χάρη στην κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ το λίτρο, αλλά και στην έκτακτη έκπτωση που ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛΠΕ) ως και τα τέλη Οκτωβρίου, 6 λεπτά το λίτρο ή 7,5 λεπτά με ΦΠΑ.

    Με φόντο τα παραπάνω, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έγινε… φθηνότερη κυριολεκτικά στο παρά πέντε από αυτή του φυσικού αερίου.

    Υπενθυμίζεται πως η τιμή του φυσικού αερίου μετά και την έκπτωση της ΔΕΠΑ (90 ευρώ η μεγαβατώρα) διαμορφώνεται στο 1,10 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα και πριν από την έκπτωση των ΕΛΠΕ ήταν κατά περίπου 18% φθηνότερη από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

    Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης «μεταφράζεται» σε 0,113 ευρώ ανά θερμική kWh, όταν η αντίστοιχη μέση τιμή Σεπτεμβρίου για το αέριο ήταν στα 0,250 ευρώ/kWh (έναντι 0,096 ευρώ την περυσινή περίοδο θέρμανσης) και στο ρεύμα 0,28 ευρώ/kWh (φθηνότερο από την περυσινή μέση τιμή των 0,428 ευρώ/kWh).

    Το επίδομα θέρμανσης

    Λόγω της ενεργειακής κρίσης, το οικονομικό επιτελείο έχει αυξήσει το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, στα 350 ευρώ από τα 300 ευρώ πέρυσι. Αυτό το ποσό θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί με τον ειδικό συντελεστή που διαθέτει η κάθε περιοχή της χώρας, ώστε να προκύψει το τελικό ποσό που θα λάβει ένας δικαιούχος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι συντελεστές, οι οποίοι βασίζονται στις λεγόμενες «βαθμοημέρες». Κάθε περιοχή έχει το δικό του συντελεστή, με βάση ειδική μελέτη της ΕΜΥ, με κριτήριο πόσες μέρες το μήνα η θερμοκρασία της περιοχής βρίσκεται κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πλατφόρμα «MyΘέρμανση» θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στο Νοέμβριο και η πρώτη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα.

    Μέσα στις επόμενες ημέρες, αναμένεται να εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων, τα οποία θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: εισοδηματικά και περιουσιακά.

    Ειδικότερα:

    • Εισοδηματικά όρια: Φέτος, έχουν διευρυνθεί τα όρια εισοδήματος σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.
    • Περιουσιακά κριτήρια: Παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι και ορίζουν ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας δε μπορεί να ξεπερνά τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους.

    Υπενθυμίζουμε ότι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν όσα νοικοκυριά χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά ως πηγή θέρμανσης το πετρέλαιο, αντί για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.



    ΣΧΟΛΙΑ