• Οικονομία

    Λαγκάρντ: Δεν έχουμε τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων

    • NewsRoom

    Christine Lagarde, επικεφαλής ΕΚΤ


    «Υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για να υποθέσουμε ότι ο πληθωρισμός έχει όντως φτάσει στο αποκορύφωμά του. Θα με εξέπληττε», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε ομιλία της στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα σταματήσει ακόμα την αύξηση των επιτοκίων.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, o πληθωρισμός θα φτάσει στο 10,4% στην έκθεση που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη.

    Ορισμένοι ευρωπαίοι τραπεζίτες πιέζουν ήδη για να αρχίσει η ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό της, όπως επίσης να αρχίσει να «ξεφορτώνεται» τα ομόλογα αξίας 5 τρις. ευρώ, τα οποία αγοράστηκαν στο πλαίσιο της νομισματικής χαλάρωσης.

    Υπάρχουν όμως και αυτοί που επιμένουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης. Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας Κλας Κνοτ δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για μια «παρατεταμένη περίοδο» κατά την οποία η ΕΚΤ επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της, ο οποίος είναι το 2%.

    «Το πόσο πιο πέρα ​​πρέπει να πάμε και πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα βασιστεί στο επικαιροποιημένο outlook, στους κραδασμούς, στην αντίδραση των μισθών και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και στην εκτίμησή μας για την απόδοση της πολιτικής μας», είπε η Λαγκάρντ.

    «Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μείωση του κόστους δανεισμού σε επίπεδα που περιορίζουν την οικονομική ανάπτυξη», είπε, καθώς οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζονται.

    Διαβάστε επίσης:

    Credit Suisse: Συνεχίζονται οι αναλήψεις ρεκόρ-Ανεβαίνουν τα CDS

     



    ΣΧΟΛΙΑ