• Οικονομία

    «Βόμβα» Holzmann: Δεν είναι σίγουρο ότι η ΕΚΤ θα κάνει μειώσεις επιτοκίων φέτος

    • NewsRoom
    Ρόμπερτ Χόλτσμαν

    Ρόμπερτ Χόλτσμαν, επικεφαλής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ


    «Βόμβα» στις αισιόδοξες προβλέψεις για γερές μειώσεις στα επιτόκια της ευρωζώνης έριξε με τις δηλώσεις του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Robert Holzmann, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν είναι σίγουρο το σενάριο της νομισματικής χαλάρωσης για φέτος από την κεντρική τράπεζα.

    «Οι απειλές που απορρέουν από τον παρατεταμένο πληθωρισμό θα αποτρέψουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το να μειώσει τα επιτόκια φέτος», σημείωσε ο Holzmann, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και το ενδεχόμενο μίας ύφεσης δεν μπορεί να αποκλειστεί.

    Οι απειλές για την ευρωζώνη

    Από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Holzmann υπογράμμισε τον κίνδυνο από τις γεωπολιτικές συγκρούσεις, οι οποίες αναμένεται να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και την αγορά ενέργειας, «ασκώντας πιέσεις στις τιμές, που η ΕΚΤ δεν θα μπορεί να αγνοήσει».

    Στην ομιλία του υποστήριξε ότι οι επιθέσεις από τους Χούθις μπορεί να είναι η αρχή για μία πιο ευρεία σύγκρουση, η οποία θα επηρεάσει τις τιμές.

    «Δεν θα πρέπει να βασιστούμε καθόλου στο σενάριο για μία μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024.

    Νωρίτερα έρευνα του Bloomberg εκτιμούσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει ακόμα και σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων, με τις αγορές να είναι ακόμα πιο αισιόδοξες, υποστηρίζοντας το σενάριο για έξι μειώσεις εντός του 2024.

    Οι δηλώσεις του Holzmann έρχονται σε μία περίοδο που αναλυτές και αγορές είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, με τους πρώτους να αναμένουν την πρώτη μείωση μέσα στον Ιούνιο και τους δεύτερους ήδη από τον Απρίλιο.

    Ο Holzmann αντίθετα επανέλαβε τις δηλώσεις της Λαγκάρντ ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε κουβέντα για επιτόκια.

    Οι προβλέψεις

    Στις τελευταίες της προβλέψεις η ΕΚΤ εκτίμησε ότι ο γενικός δείκτης του πληθωρισμού θα φτάσει το 2% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από αυτό το όριο μέχρι το τέλος του 2026.

    Σχετικά με τα σενάρια ύφεσης, ο ίδιος θεωρεί ότι η ευρωζώνη δεν θα αντιμετωπίσει τέτοιο θέμα, όμως θα μπορούσε να επηρεαστεί από μια σειρά εξωτερικών παραγόντων, που θα την οδηγούσαν σε «μία πραγματική ύφεση», όπως σχολίασε.

    «Εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου σε άνοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν κι αυτό με τη σειρά του θα πλήξει μια σειρά από κλάδους που ήδη δέχονται πιέσεις. Σε αυτούς μπορεί να είναι και ο κλάδος των υπηρεσιών», ανέφερε. «Σε αυτό το σενάριο, μια ύφεση δεν είναι καθόλου απίθανη», κατέληξε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ebury: Έλλειψη διακύμανσης, στο κατώφλι των μειώσεων στις ΗΠΑ το Μάρτιο

    Δημοσκόπηση Bloomberg: H ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τέσσερις φορές φέτος

    Σεντένο: Η ΕΚΤ μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα επιτόκια νωρίτερα από τον Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ