• Οικονομία

    Σεντένο: Η ΕΚΤ μπορεί να πάρει αποφάσεις για τα επιτόκια νωρίτερα από τον Μάιο

    • NewsRoom

    Μάριο Σεντένο, επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης


    «Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Μάιο για να λάβουμε αποφάσεις», ανέφερε ο Μάριο Σεντένο, κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Econostream Media.

    Ένα από τα «περιστέρια» της ΕΚΤ, ο οποίος στο παρελθόν έχει υποστηρίξει ήπια βήματα προς την αύξηση των επιτοκίων εμφανίστηκε αισιόδοξος για το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό.

    Σχετικά με τις ανησυχίες για τα μέτρα των κρατών-μελών που προβλέπουν αυξήσεις μισθών, ο Σεντένο ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να έχει πλήρη εικόνα των μισθολογικών εξελίξεων για να καθορίσει την νομισματικής της πολιτική.

    «Δεν βλέπω κάποιο σημάδι ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις από νέες αυξήσεις σε μισθούς στις τιμές», σημείωσε.

    Τα τελευταία στοιχεία

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας δήλωσε επίσης ότι «οι πιο πρόσφατες εξελίξεις στον πληθωρισμό και την οικονομία έχουν προφανώς φέρει πιο κοντά μας τη στιγμή της χαλάρωσης» ενώ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα απόφασης των αξιωματούχων για τα επιτόκια, ο Σεντένο υποστήριξε ότι θα γίνει «νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρόσφατα».

    Σχετικά με την έκθεση του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ, σχολίασε ότι ήταν μια «καλή είδηση», διότι η επιτάχυνση της αύξησης των τιμών ήταν «μικρότερη από ό,τι περίμενε η αγορά και μικρότερη από τις προβλέψεις της ΕΚΤ».

    Αντίθετα, για τα στοιχεία παραγωγής στην ευρωζώνη, βάσει του σύνθετου δείκτη PMI, ανέφερε ότι αυτά δεν ήταν καλά νέα.

    «Έχουμε εκτεταμένες αδυναμίες στην οικονομία που αποτυπώνονται στην αγορά εργασίας- μάλιστα, πολλά από τα ερευνητικά σημειώματα για τους δείκτες PMI αναφέρονταν σε αυτή τη συνεχιζόμενη αδυναμία στην αγορά εργασίας. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Υψηλό περιθώριο ανόδου

    ΕΚΤ: Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων έχει περιορίσει την οικονομική ανισότητα στην Ευρωζώνη

    ΕΚΤ: Stress tests σε 109 τράπεζες το 2024 για κυβερνοεπιθέσεις



    ΣΧΟΛΙΑ