• Οικονομία

    Κριστίν Λαγκάρντ: Οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να συνεχιστούν και μετά τον Μάρτιο

    • Bloomberg

    Christine Lagarde. Επικεφαλης ΕΚΤ


    Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να χρειαστεί να συνεχιστούν και πέρα από την προγραμματισμένη άνοδο κατά 0,5% στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

    «Αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να συνεχίσουμε σε αυτό το μονοπάτι», είπε η κα Λαγκάρντ στην ισπανική τηλεοπτική εκπομπή Espejo Publico, την Πέμπτη. «Σε τι επίπεδο ανά κάθε συνάντηση είναι αδύνατο να το πούμε αυτή τη στιγμή», διευκρίνισε.

    Περιέγραψε την αύξηση του Μαρτίου ως απαραίτητη και πολύ πιθανή, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν τα πάντα για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% από το επίπεδο που είναι τώρα, σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο.

    Inflation Ticks Up in France and Spain
    Αυξάνεται ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ πρόκειται να προεδρεύσει μιας δεύτερης συνεχόμενης αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού μετά από τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα ευρωπαϊκά στοιχεία αυτή την εβδομάδα.

    Οι επενδυτές βλέπουν τώρα το επιτόκιο καταθέσεων να αυξάνεται στο 4%, από το τρέχον επίπεδο του 2,5%.

    Ερωτηθείσα για το ύψος κορύφωσης των επιτοκίων, το λεγόμενο τελικό βασικό επιτόκιο, η κα Λαγκάρντ είπε: «Η πραγματικά ειλικρινής απάντηση είναι ότι θα καθοριστεί από τα δεδομένα».

    Το κόστος δανεισμού θα πρέπει να διατηρηθεί σε επίπεδα που να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα και δεν γίνεται να μειωθεί έως ότου διασφαλιστεί ότι έχει επιστρέψει ο πληθωρισμός στον στόχο, τόνισε.

    «Αυτό που είναι εξαιρετικά σίγουρο είναι πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Κριστίν Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Ακολουθεί και νέα αύξηση κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο



    ΣΧΟΛΙΑ