• Οικονομία

    Kpler: Η ρωσική λύση κόντρα στο εμπάργκο της ΕΕ για το πετρέλαιο

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και λίγο καιρό έχει επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η εταιρεία ενεργειακών δεδομένων Kpler σε πόρισμα της ανέφερε, ότι η Ρωσία μπορεί να βρει νέες αγορές για το ήμισυ περίπου των εξαγωγών πετρελαίου.

    Η Ινδονησία, το Πακιστάν, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, η Σρι Λάνκα και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής θα μπορούσαν όλες μαζί να αγοράσουν έως και 1 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως από τη Ρωσία τον ερχόμενο χειμώνα, ανέφερε η Kpler σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

    Η ρωσική εναλλακτική λύση

    Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Ρωσίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και αποτελεί βασική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο, βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Τα μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να αγοράζουν μέρος του ρωσικού πετρελαίου, αλλά τον Δεκέμβριο θα απαγορευτούν οι περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου Urals, ενώ θα ακολουθήσει απαγόρευση των πετρελαιοειδών τον Φεβρουάριο.

    Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας κατά σχεδόν 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την εισβολή, εκτός αν οι ροές κατανεμηθούν αλλού, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

    Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη ανακατευθύνει τα φορτία τους προς την Ασία, κυρίως προς την Ινδία και την Κίνα, καθώς ορισμένοι ευρωπαίοι αγοραστές αποφεύγουν οικειοθελώς το πετρέλαιό τους. Αυτό είχε κόστος, με το Urals να πωλείται σε μεγάλες εκπτώσεις σε σχέση με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα υπηρεσία της Τειρεσίας για επιχειρήσεις

    Αναστάτωση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας – Αστάθεια στις τραπεζικές μετοχές

    Στερλίνα: Το βρετανικό νόμισμα βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 έναντι του δολαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ