• ΑΓΟΡΕΣ

    Αναστάτωση στο χρηματιστήριο της Τουρκίας – Αστάθεια στις τραπεζικές μετοχές

    • NewsRoom


    Πέρα από την πτώση της τουρκικής λίρας, αλλά και τον πληθωρισμό της γείτονα χώρας μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις τραπεζικές μετοχές.  Ο λόγος είναι ότι η  αύξηση κατά 100% των τιμών των μετοχών του χρηματιστηρίου, έδωσε τη θέση της σε μια απότομη διολίσθηση αυτή την εβδομάδα.

    Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 14 Ιουλίου και με αποκορύφωμα το κλείσιμο της 12ης Σεπτεμβρίου, ο κύριος δείκτης Borsa Istanbul .XU100 σημείωσε κέρδη 53,7% σε όρους λίρας και 46,85% σε όρους δολαρίου. Την ίδια περίοδο, ο τραπεζικός δείκτης .XBANK σημείωσε άνοδο 151,2% σε όρους λίρας και 140% σε όρους δολαρίου.

    Τι είπαν οι αναλυτές

    “Όλοι προσπαθούν να καταλάβουν το τι συμβαίνει εδώ”, δήλωσε ο Oliver Adcock, διευθυντής του Nedgroup Investments Global Emerging Market Equity Fund. “Πιστεύω ότι οι μικροεπενδυτές αγοράζουν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο πληθωρισμού”.

    Οι μετοχές των τραπεζών κέρδισαν περισσότερο από άλλες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, αφού τα αποτελέσματα στα μέσα Ιουλίου έδειξαν ότι τα κέρδη τους αυξήθηκαν κατά περίπου 400%.

    Πριν αντιστραφεί απότομα η κίνηση των τραπεζικών μετοχών αυτή την εβδομάδα, τα κέρδη των επενδυτών πήγαν σε μεγάλο βαθμό στους ντόπιους: το μερίδιο των ξένων επενδυτών στις τουρκικές μετοχές μειώθηκε στο 33% τον Ιούλιο από 63% στις αρχές του 2020.

    Διαβάστε επίσης

    Σε υψηλό 11 ετών η απόδοση των διετών γερμανικών ομολόγων

    Goldman Sachs: Overweight για τις αμερικάνικες μετοχές-Τι να προσέξουν οι επενδυτές στις ευρωαγορές

    Στερλίνα: Το βρετανικό νόμισμα βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985 έναντι του δολαρίου



    ΣΧΟΛΙΑ