• Οικονομία

    Κώστας Σκρέκας: Κίνδυνος νέων ανατιμήσεων και ελλείψεων λόγω κλιματικής κρίσης

    • Άννα Διανά
    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας

    Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας


    Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και τη δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από βήμα του 4ο Food Retail Conference.

    Ο υπουργός, σε συζήτηση με τον πρόεδρο της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας κ. Αριστοτέλη Παντελιάδη αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του υπουργείου στην αγορά για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είπε ότι τα έκτακτα μέτρα θα σβήσουν σταδιακά όταν αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός εκτιμώντας ότι ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν σε αυτήν την κατεύθυνση κάποια από αυτά. Διέβλεψε ωστόσο τον κίνδυνο η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού προσωπικού ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα να αποτελέσει νέα εστία αύξησης τιμών αλλά και ελλείψεων αγαθών στην αγορά.

    «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό θα φέρουν ελλείψεις σε αγροδιατροφικά προϊόντα. Δηλαδή σε τρόφιμα και αυτό από τη μια έχει ως αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση των τιμών και από την άλλη το πρόβλημα ότι μας λείπουν τα προϊόντα που έχουμε ανάγκη» τόνισε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ωστόσο ότι «η Κυβέρνηση εστιάζει στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».

    Πάντως ο κ. Σκρέκας εκτίμησε ότι σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν επί θητείας του με πιο αποτελεσματικό το μέτρο για το τρίμηνο πάγωμα των προσφορών για τα προϊοντα που ανατιμώνται αλλά και το μέτρο του περιορισμού των προσφορών στα σούπερ μάρκετ. Όπως είπε το πρώτο δίμηνο αποπληθωρισμός μέσα στα καταστήματα είναι στο 2,5-3% και τον Μάρτιο στο 0,4%.

    «Η τελευταία δέσμη μέτρων που ψηφίστηκε και από άλλα κόμματα θεωρώ ότι είναι αυτά που θα αποδώσουν. Τα έκτακτα μέτρα θα παραμείνουν μέχρι να λειτουργήσει η αγορά σωστά και να αποκατασταθεί οικονομία και μετά θα σβήσουν σταδιακά αυτά τα μέτρα».

    Από την πλευρά του ο κ. Παντελιάδης αναφερόμενος στα μέτρα στην αγορά είπε ότι κάποια από αυτά δεν είναι σε λανθασμένη κατεύθυνση. «Για παράδειγμα στα καλλυντικά και τα απορρυπαντικά ήταν στρεβλή στην αγορά, το ήξεραν και οι εταιρείες και το υπουργείο Ανάπτυξης ήρθε να κόψει τον γόρδιο δεσμό. Είναι ακόμη νωρίς για να δούμε το αποτέλεσμα, θα περιοριστούν σταδιακά οι προσφορές και πιστεύω ότι στο τέλος θα ωφελήσει» είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ό,τι αφορά το μέτρο της απαγόρευσης των προσφορών έκανε λόγο για επώδυνο μέτρο. Όπως είπε κάποιοι αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τις ανατιμήσεις. Όπως πχ στο κακάο. Αν διατηρηθεί για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει θέματα βιωσιμότητας στην αγορά.

    Εκανε ωστόσο λόγο για διοικητικά βάρη που επιβαρύνουν τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ στερώντας τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές σε όφελος του καταναλωτή.

    Διαβάστε επίσης

    Maestro: Στον αέρα το κινηματογραφικό trailer



    ΣΧΟΛΙΑ