• Οικονομία

    Κορονοϊός: Τα 17 μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και τι προβλέπεται για ρευστότητα


    Στον τρίτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, όπου οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας θα εξειδικεύσουν την τρίτη δέσμη των οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

    Ο πρωθυπουργός στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του ανακοίνωσε επιπλέον παρεμβάσεις ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ. Η συνολική βοήθεια προς τις ελληνικές επιχειρήσεις ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, ένα ποσό που θα συμβάλει στην «ανακούφιση» των επιχειρήσεων που δέχονται πρωτοφανές πλήγμα από την επέλαση του φονικού ιού.

    Πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στα δυο προηγούμενα πακέτα μέτρων, περιμένουν με αγωνία τις σημερινές ανακοινώσεις από τους κ.κ. Χρ. Σταικούρα, Αδ. Γεωργιάδη και Σπ. Βρούτση. Ελπίζουν πως αυτή τη φορά θα συμπεριληφθούν στα μέτρα, τα οποία μπορούν να δώσουν τις απαραίτητες ανάσες να βγουν όρθιες και από αυτή την κρίση.

    Τα δυο προηγούμενα πακέτα, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 3,8 δισ. ευρώ χαρακτηρίστηκαν «γενναία» από μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου και περιείχαν στοχεύμενες δράσεις για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με κυβερνητική απόφαση, αλλά και όσων πλήττονταν άμεσα από την υγειονομική κρίση. Υπολογίζεται ότι στα μέτρα αυτά, εντάσσονταν περίπου 300.000 επιχειρήσεις με περίπου 800.000 εργαζόμενους.

    Ειδικότερα, το πρώτο πακέτο μέτρων προέβλεπε:

    1. Τη δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού, το κόστος της οποίας θα επιμερίζεται μεταξύ του Δημοσίου, της επιχείρησης και του εργαζόμενου, καθώς και τη νομοθέτηση διευκολύνσεων πρόσβασης στην εργασία, μέσω ευελιξίας ως προς τα ωράρια και διευκόλυνση της εξ αποστάσεως εργασίας.

    1. Την δυνατότητα αναστολής της καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις που έχουν κάνει στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Το δεύτερο πακέτο μέτρων περιλάμβανε περισσότερες δράσεις που αφορούσαν σε::

    1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία: Αναστέλλεται για 4 μήνες, δηλαδή έως 31 Ιουλίου η καταβολή – χωρίς τόκους και προσαυξήσεις – των οφειλών Μαρτίου, για Φ.Π.Α., για βεβαιωμένες οφειλές στις Δ.Ο.Υ. ή τα Ελεγκτικά Κέντρα και για δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών. Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του Φεβρουαρίου, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, σε μισθωτούς επιχειρήσεων που πλήττονται. Επίσης αναστέλλεται για 3 μήνες η καταβολή δόσεων για ρυθμίσεις προηγούμενων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία, για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

    1. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα νέο μέτρο με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος, και θα έχει συνολικό ύψος 1 δισ. ευρώ. Θα δοθεί εντός του επόμενου διμήνου μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

    1. Χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

    1. Δημιουργία εγγυοδοτικού μηχανισμού για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ, καθώς και για δάνεια επενδυτικού σκοπού που θα φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

    1. Αύξηση των πόρων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κατά 250 εκατ. ευρώ, για την χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, με επιδότηση 100% του επιτοκίου, για δύο μήνες.

    1. Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό.

    1. Αποζημίωση από τον κρατικό Προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ, στους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

    1. Ενίσχυση 800 ευρώ στους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται, για το διάστημα 15 Μαρτίου-30 Απριλίου.

    1. Ρητή απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου, σε επιχειρήσεις όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας Αρχής. Σε περίπτωση απολύσεων, αυτές θα θεωρούνται άκυρες.

    1. Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις που δεν ανεστάλη η λειτουργία τους, ως προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και τη χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης.
    2. Μείωση κατά 40%, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, του επαγγελματικού μισθώματος που καταβάλλουν επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

    1. Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6%, από 24%, σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό.

    1. Αναστολή της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα βασιστεί στο σημερινό καθεστώς, και οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

    1. Άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ύψους έως 30.000 ευρώ.

    1. Αναστολή από τις τράπεζες έως τον Σεπτέμβριο, των πληρωμών χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

    Επιπλέον, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το Ειδικό Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού.

    Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται:

    -Επιδότηση επιτοκίου ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για 3 μήνες, για τους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται άμεσα από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, το μέτρο δύναται να επεκταθεί περαιτέρω χρονικά.

    -Σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας, θα υλοποιηθεί εγγυοδοτικός μηχανισμός για χορηγήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως 3 δισ. ευρώ.

    -Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει ρευστότητα στις τράπεζες για τη χορήγηση νέων επιχειρηματικών δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

    -Σε συνεργασία με τον όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για δάνεια επενδυτικού σκοπού, έως 500 εκατ. ευρώ.

    -Απλοποιείται το Ταμείο Επιχειρηματικότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αυξάνονται οι πόροι του, κατά 250 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση νέων δανείων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό με επιδότηση 100% του επιτοκίου για δύο χρόνια.



    ΣΧΟΛΙΑ