• Οικονομία

    Κοντά σε συμφωνία Μόσχα – Κίεβο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών

    Ουκρανία: Εξαφανίστηκαν 5 πλοία γεμάτα με σιτάρι


    Κοντά σε συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλούς περάσματος για τη μεταφορά των εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που είναι αποθηκευμένα στην Ουκρανία, βρίσκονται Κίεβο και Ρωσία, σύμφωνα με τους Fianancial Times.

    Η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να ελέγχουν τα πλοία που κινούνται κατά μήκος του περάσματος σε δύο κέντρα ελέγχου ωστόσο παραμένουν διαφωνίες σχετικά με την ασφάλεια των λιμανιών και των πλοίων κατά μήκος του.

    Η τετραμερής συμφωνία, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και του ΟΗΕ, θα βάλει τέλος στο πολύμηνο μπλοκάρισμα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας που δεν επιτρέπει τις εξαγωγές από έναν από τους μεγαλύτερους σιτοπαραγωγούς στον κόσμο και αυξάνει τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

    Η Ρωσία έχει δώσει επίσης διαβεβαιώσεις ότι δεν θα εξαπολύσει επιθέσεις στα φορτηγά πλοία που θα συλλέξουν τα 22 εκατομμύρια τόνους σιταριού, καλαμποκιού και άλλων προϊόντων που έχουν παγιδευτεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με αξιωματούχους και διπλωμάτες.

    Αλλά η Ουκρανία διατηρεί τις αμφιβολίες της όσον αφορά τις ρωσικές δεσμεύσεις για τον ασφαλή πλου των πλοίων και απαιτεί επίσης τη δέσμευση της Ρωσίας ότι δεν θα επιτεθεί στα λιμάνια της.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει ότι το περίγραμμα μιας συμφωνίας θα μπορούσε να είναι έτοιμο τις ερχόμενες ημέρες, σύμφωνα με πηγές της E.E. που μίλησαν στους Financial Times. Αλλά οι διαφωνίες σε βασικά ζητήματα μπορεί να σημαίνουν ότι θα περάσουν μέχρι και τρεις εβδομάδες προτού επανεκκινήσουν οι εξαγωγές, ανέφεραν πηγές.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΝΤ: Σε ποιες χώρες θα φέρει ασφυξία το ρωσικό εμπάργκο



    ΣΧΟΛΙΑ