• Ναυτιλία

    Νέες θαλάσσιες διαδρομές για τη μεταφορά σιτηρών – Συμμετείχαν 1.000 πλοία

    Ουκρανία


    Η Ουκρανία και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναπτύσσουν νέες διαδρομές για το ανθρωπιστικό πρόγραμμα «Σιτάρι από την Ουκρανία».

    «Το ανθρωπιστικό μας πρόγραμμα διατροφής «Σιτάρι από την Ουκρανία» λειτουργεί επίσης και έχει παραδώσει δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτηρών και σιταριού στην Υεμένη, τη Σομαλία, τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Αιθιοπία και είμαι ευγνώμων σε όλες τις χώρες που συνεισφέρουν. Τώρα, μαζί με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, σχεδιάζουμε νέες διαδρομές για το “Σιτάρι από την Ουκρανία” για την αντιμετώπιση του λιμού στη Γάζα και στο Μαλάουι, και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και σε άλλα έθνη», επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο σε λίγες μέρες θα φτάσει στο Σουδάν νέο φορτίο από την Ουκρανία.

    Ο πρόεδρος τόνισε επίσης ότι η αποφασιστικότητα της χώρας και η παγκόσμια συνεργασία βοήθησαν να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα και να αποκατασταθεί η επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο «όταν η Ρωσία μπλόκαρε τα ουκρανικά λιμάνια και άρχισε να καταστρέφει τις αγροτικές υποδομές».

    «Αποκαταστήσαμε τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων, ξεπεράσαμε τον ρωσικό αποκλεισμό ορισμένων λιμανιών μας και ανανεώσαμε τις προμήθειες αγροτικής παραγωγής. Δεκάδες εκατομμύρια τόνοι ουκρανικών τροφίμων έχουν ήδη παραδοθεί στην Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη.

    Περισσότερα από χίλια πλοία έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τον Ουκρανικό Διάδρομο, μια προσωρινή διαδρομή για τις εξαγωγές ουκρανικών προϊόντων.

    Οι εξαγωγές γεωργίας της Ουκρανίας μέσω του διαδρόμου έχουν φτάσει τους 14,3 εκατομμύρια τόνους μέχρι τώρα, από τότε που δημιουργήθηκε ο νέος ναυτιλιακός διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας.

    Οι συνολικές αποστολές μέσω του διαδρόμου στη Μαύρη Θάλασσα ξεπέρασαν τους 20 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov.

    Διαβάστε επίσης:

    Ολλανδία: 350 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία για αγορά πυρομαχικών για F-16

    Τζέικ Σάλιβαν: Αισιόδοξος πως το πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ θα φτάσει τελικά στην Ουκρανία

    Κάιρο: Υπουργοί Εξωτερικών αραβικών χωρών θα συναντηθούν με τον Άντονι Μπλίνκεν



    ΣΧΟΛΙΑ