• Οικονομία

  Κωνσταντίνος Κόλλιας: Μείωση επιτοκίων και αύξηση του ΑΕΠ ενισχύουν το momentum της ελληνικής οικονομίας

  • NewsRoom
  Κωνσταντίνος Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο): Τρία σημαντικά οφέλη από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

  Κωνσταντίνος Κόλλιας, πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος


  Η μείωση επιτοκίων και η αύξηση του ΑΕΠ ενισχύουν το momentum της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, κάνοντας λόγο για πολύ σημαντικές και θετικές εξελίξεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

  Σχολιάζοντας τις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου, ο κ. Κόλλιας σημείωσε πως  «η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων και οι ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την αναπτυξιακή πορεία του ΑΕΠ αποτελούν δύο πολύ σημαντικές και θετικές εξελίξεις για την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

  Όπως επισήμανε «η μείωση του κόστους χρήματος σημαίνει και την έναρξη του κύκλου ελάφρυνσης των δανειοληπτών, που έχουν πάρει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

  Το όφελος είναι περισσότερο αισθητό σε όσους βρίσκονται στα πρώτα χρόνια αποπληρωμής του δανείου τους, αφού τότε καταβάλλονται πρώτα οι τόκοι και μετά το κεφάλαιο».

  Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια «το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό θα συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων, θα καθοριστεί τόσο από την εξέλιξη του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, από την πορεία των οικονομιών του ευρωσυστήματος, αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις».

  Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει, η ανάπτυξη 2,1% του ΑΕΠ, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς δείχνει ότι η χώρα μας εξακολουθεί να κινείται σημαντικά υψηλότερα από το 0,3%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης.

  Ο κ. Κόλλιας επισήμανε ότι  οφείλουμε «να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο προς τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε:

  Πρώτον, να μειωθεί ο ρόλος της κατανάλωσης στην αύξηση του ΑΕΠ.

  Δεύτερον, να αυξηθεί η στάθμιση των επενδύσεων.

  Τρίτον, να επανέλθουν οι εξαγωγές σε θετική τροχιά, δεδομένου ότι το -5,7% στο τρίμηνο πρέπει να καλυφθεί άμεσα.

  Η ελληνική οικονομία έχει όλες τις προϋποθέσεις να πρωταγωνιστήσει, προς όφελος όλων.

  Αρκεί, όλοι μας, Κυβέρνηση, θεσμικοί φορείς, επιχειρήσεις και πολίτες, να εργαστούμε, χωρίς αναβολές, προς αυτή την κατεύθυνση».

  Διαβάσε επίσης:

  Πάνω από 350 άνθρωποι σώθηκαν στον Χώρο Ελεγχόμενης Χρήσης του ΟΚΑΝΑ

  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Όλες οι ΑΕΠΕΥ έχουν υποβάλει οικονομικές καταστάσεις

  Στο 2,1% η ανάπτυξη στο α’ τρίμηνο – Κατανάλωση και επενδύσεις στήριξαν το ΑΕΠ  ΣΧΟΛΙΑ