• Οικονομία

    Κομισιόν: Τις προτάσεις της για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένουν οι αγορές ομολόγων

    • NewsRoom
    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν


    Σταθεροποιητικά κινήθηκαν σήμερα οι αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, αναμένοντας την Τετάρτη, οπότε η Κομισιόν θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για τη λειτουργία του γαλλο-γερμανικού σχεδίου για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Οι ενστάσεις για τη λειτουργία του Ταμείου που κατέθεσαν οι τέσσερις, επονομαζόμενες «οικονομικά πειθαρχημένες» χώρες, Αυστρία, Δανία, Σουηδία, και Ολλανδία, δεν επηρέασαν αρνητικά την αγορά. Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή τους επιστολή (non paper), υποστήριξαν ότι το ταμείο, προσφέροντας επιδοτήσεις αντί για δάνεια, δημιουργεί κινδύνους να «εκτραπεί» στην αμοιβαιοποίηση του δημοσίου χρέους των χωρών μελών της Ε.Ε. Στην εγχώρια αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,67% από 1,68% που κυμαίνονταν την Παρασκευή, του 5ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 1,03%, όπως και του 15ετούς στο 1,75%.

    Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,67% από 1,68%, έναντι -0,49% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διατηρηθεί στο 2,16%. Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί ελαφρώς το ευρώ το απόγευμα, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται στα 1,0893 δολ. από το επίπεδο των 1,0902 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

    Η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία τον Μάιο, όπως προκύπτει από τη εξέλιξη του δείκτη Ifo, στήριξε σήμερα την ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,0910 δολ.



    ΣΧΟΛΙΑ