• Οικονομία

    Κομισιόν: Χρηματοδότηση ύψους 95 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της πρόσβασης σε τεστ Covid-19

    • NewsRoom
    Βέλγιο: Η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τις συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ

    Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας


    Η Κομισιόν χορήγησε σε 20 κράτη μέλη επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 95 εκατ. ευρώ για την αγορά διαγνωστικών τεστ για τη νόσο COVID-19, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID της ΕΕ.

    Αυτή η χρηματοδότηση συμβαδίζει με τη συνεχιζόμενη διεξαγωγή εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και εντάσσεται στη δέσμευση της Κομισιόν να στηρίξει την οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε γρήγορες και ακριβείς εξετάσεις για τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί πλήρως, ιδίως για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους.

    Οι επιχορηγήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης (ESI), θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να παρέχουν τα τεστ.

    Η στήριξη αυτή της Κομισιόν , η οποία διοχετεύεται μέσω των εθνικών αρχών, θα καλύπτει διάφορες ανάγκες στα διάφορα κράτη μέλη.

    Στέλλα Κυριακίδου: «Ο εμβολιασμός είναι καίριας σημασίας»

    «Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ επέτρεψε στους Ευρωπαίους να ξαναρχίσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έχει καταστεί σύμβολο μιας ανοικτής και ασφαλούς Ευρώπης», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων.

    «Ενώ ο εμβολιασμός είναι καίριας σημασίας και αποτελεί το ισχυρότερο όπλο μας για τον τερματισμό της πανδημίας, οι γρήγορες και ακριβείς εξετάσεις παραμένουν σημαντικές για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της νόσου COVID-19».

    «Τα 20 εκατομμύρια γρήγορα τεστ που αγοράσαμε για τα κράτη μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους και οι σημερινές ανακοινώσεις για πρόσθετη χρηματοδότηση αποδεικνύουν ότι στηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε τεστ και ότι τα ψηφιακά μας πιστοποιητικά είναι διαθέσιμα σε όλους, ιδίως σε όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν».

    Ντιντιέ Ρεντέρς: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα»

    «Πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ 42 χώρες συνδέονται ήδη με το σύστημα του πιστοποιητικού της ΕΕ» ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος Δικαιοσύνης.

    «Πρόκειται για ένα σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, το οποίο έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους πολίτες μας».

    «Οι σημερινές επιχορηγήσεις θα συμβάλουν περαιτέρω στη χρήση των πιστοποιητικών και θα διασφαλίσουν ότι οι πολίτες θα μπορούν να συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθερα και με ασφάλεια».

    «Χαιρετίζω την απόφαση αυτή και καλώ τα 20 κράτη μέλη να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα πρόσθετα τεστ.»

    Το ESI παρέχει συντονισμένη αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, βάσει των εκάστοτε αναγκών, βοηθώντας τα κράτη μέλη να καλύψουν ανάγκες που σχετίζονται με την άμεση και οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, καθώς και με την έξοδο από αυτή, την ανάκαμψη και την πρόληψη της αναζωπύρωσής της.

    Διαβάστε επίσης:

    Κώστας Σκρέκας για ΔΕΗ: Εμείς ζητάμε 750 εκατ. για το 17%, εσείς το είχατε αποτιμήσει 100 εκατ.

    Θεσσαλονίκη: Μεγάλη ζήτηση για δωμάτια στις φοιτητικές εστίες



    ΣΧΟΛΙΑ