• Οικονομία

    Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,3% το 2024 στην Ελλάδα – Πληθωρισμός στο 2,7%

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν Πρόεδρος Κομισιόν

    Ούρσουλα Φον Ντερ Λάειν, Πρόεδρος Κομισιόν


    Επικαιροποιημένες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 2,3% στη διετία 2024 – 2025 οριακά ταχύτερα σε σχέση με το 2,3% που πέτυχε το 2023 υιοθετεί η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις, υιοθετώντας οριακά χαμηλότερη εκτίμηση σε σχέση με τις φθινοπωρινές εκτιμήσεις.  Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2023 μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης, μετά την ισχυρή ανάκαμψη που είχε καταγραφεί το 2022, ωστόσο η κατανάλωση παρέμεινε ο βασικός οδηγός για την ανάπτυξη και πέρσι.

    Παρά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, σύμφωνα με την Κομισιόν οι επενδύσεις συνέβαλλαν σημαντικά στην ανάπτυξη εξαιτίας της ισχυρής οικοδομικής δραστηριότητας και την υλοποίηση των έργων του ΤΑΑ. Η βραδύτερη του αναμενόμενου ανάκαμψη των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδα επέδρασαν στην  αύξηση των εξαγωγών, ωστόσο οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετική συμβολή στην ανάπτυξη, αναφέρει η Επιτροπή. Για τη διετία 2024 – 2025 η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή στο 2,3% με την πραγματική κατανάλωση να αναμένεται πως θα επεκταθεί με παρόμοιους ρυθμούς με το 2023, έχοντας μια σχετικά μικρότερη επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ.

    Σημαντική όμως αναμένεται να είναι η αύξηση των επενδύσεων καθώς θα επιταχύνεται η υλοποίηση των έργων του ΤΑΑ και καθώς θα βελτιώνονται οι χρηματοδοτικές συνθήκες. Μάλιστα η Κομισιόν αναμένει πως θα γίνει και μια στροφή των επενδύσεων με το βάρος να μετατοπίζεται από την κατασκευαστική δραστηριότητα σε πιο παραγωγικούς τομείς όπως εξοπλισμός και μηχανήματα.

    Την ίδια στιγμή όμως οι επενδύσεις αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση των εισαγωγών τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες περιορίζοντας φέτος την θετική επίδραση των καθαρών εξαγωγών στην ανάπτυξη.

    Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο 4,2% το 2023. Ο δομικός πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ήταν σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% το 2023 κατά μέσο όρο, αλλά είχε υποχωρήσει κάτω από το επίπεδο του εναρμονισμένου δείκτη έως τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό αντανακλά μια προοδευτική συγκράτηση των πιέσεων εξαιτίας της ζήτησης σε βασικές τιμές και χαμηλότερη από την αναμενόμενη μετακύληση των επιπτώσεων από προγενέστερα  σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

    Η πρόσφατα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), αναμένεται να ασκήσει  ανοδική πίεση στις τιμές, γεγονός που θα αντιστάθμιζε εν μέρει την επίδραση των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό. Συνολικά, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται να αποκλιμακωθεί με πιο σταδιακό ρυθμό στη διετία  2024 – 2025, σε 2,7% και 2% αντιστοίχως. Η πρόβλεψη είναι οριακά χαμηλότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του φθινοπώρου.

    Η έκθεση της Επιτροπής για την Ελληνική οικονομία:

    «Το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 2,2% το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις. Μετά την ισχυρή ανάκαμψη το 2022, η αύξηση της κατανάλωσης μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης πέρυσι. Παρά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, οι επενδύσεις συνέβαλαν σημαντικά, χάρη στην ισχυρή κατασκευαστική δραστηριότητα και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP). Η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ επηρέασε την ανάπτυξη των εξαγωγών, ωστόσο οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετική συμβολή στην ανάπτυξη.

    Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει γενικά σταθερή στο 2,3% το 2024 και το 2025, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν το φθινόπωρο. Η πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί με παρόμοιους ρυθμούς όπως το 2023, με αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP) επιταχύνεται και καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης διευκολύνονται.

    Η σύνθεση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου προβλέπεται να μετατοπιστεί από τις κατασκευές σε πιο παραγωγικές επενδύσεις όπως εξοπλισμός και μηχανήματα. Ωστόσο, οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση εισαγωγών τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες, η οποία προβλέπεται να μειώσει τη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών το 2024-25.

    Ο ετήσιος πληθωρισμός μετριάστηκε στο 4,2% το 2023. Ο υποκείμενος πληθωρισμός εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων ήταν σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% το 2023 κατά μέσο όρο, αλλά υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του πληθωρισμού, βάσει του Δείκτη τιμών καταναλωτή (HICP) έως τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτό αντανακλά μια προοδευτική συγκράτηση των πιέσεων στη ζήτηση βασικές τιμές και χαμηλότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση προηγούμενων κλυδωνισμών στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

    Η σύσφιξη της αγοράς εργασίας, μαζί με την πρόσφατα ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), αναμένεται να ασκήσουν κάποια ανοδική πίεση στις τιμές, γεγονός που θα αντιστάθμιζε εν μέρει την επίδραση των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό. Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του Δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα.»

    Διαβάστε επίσης:

    Κριστίν Λαγκάρντ: Καταλύτης για τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των μισθών

    Λουκέτο έως δυο χρόνια στα βενζινάδικα που πιάνονται για λαθρεμπόριο

    Πρωτοψάλτης: Επανέρχεται η ΔΥΠΑ με το 2ο «JobReady» στις 17/2



    ΣΧΟΛΙΑ