ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στα τέλη Ιουνίου αναμένεται να διαμορφωθεί ο κεντρικός κορμός των αποφάσεων για το νέο πακέτο μέτρων, μόνιμου χαρακτήρα, που θα αποτελέσουν σημαία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με την φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης στο επίκεντρο, με έμφαση όμως και στη διαχείριση του μείζονος θέματος για χιλιάδες νοικοκυριά που δεν είναι άλλο από τη στεγαστική κρίση.
Σε μια λεπτή πολιτική στιγμή για την κυβέρνηση, με εκλογικό ορίζοντα ίσως και τις αρχές του 2027, ο στόχος είναι διττός. Πρώτον. όσο περισσότεροι «κάτοικοι» της οικονομικής ζώνης της μεσαίας τάξης να επωφεληθούν όσο περισσότερο γίνεται και δεύτερον ,οι παρεμβάσεις που θα προωθηθούν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα ισχυροποιώντας το μήνυμα από την πλευρά της κυβέρνησης πως μετά από χρόνια κόπων το μέρισμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιστρέφει αλλά και μένει μόνιμα στην κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο κάποιες εκτιμήσεις αναφέρονται σε ένα συνολικό πακέτο τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ με τα σενάρια όλα να είναι ανοικτά στο τραπέζι καθώς αναζητείται ο χρυσός συνδυασμός. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μια καλή οριοθέτηση για τον κεντρικό κορμό των παροχών – πρωτίστως των ορίων στα χρήματα που μπορούν να διατεθούν ως νέο πακέτο μόνιμων παροχών το Σεπτέμβριο – αναμένεται τον Ιούνιο, προς τα τέλη του μήνα καθώς θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2025, που συνήθως αποτελούν μια ασφαλή προσέγγιση κάθε χρόνο για το που οδεύει συνολικά ο προϋπολογισμός και τα έσοδα .
Σε κάθε περίπτωση στο στόχαστρο βρίσκονται οι άμεσοι φόροι, με τα σενάρια για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας ενεργά αλλά και ασκήσεις επί χάρτου για τα κλιμάκια της φορολόγησης ενοικίων, μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης. Δυσκολότερα θεωρούνται σενάρια περι κατάργησης του ΕΝΦΙΑ. Σταθερά στο επίκεντρο παραμένει και το κεφάλαιο συντάξεις αλλά και επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές καθώς η κυβέρνηση επενδύει και επικοινωνιακά στην αναβάθμιση υποδομών της καθημερινότητας, οι οποίες για πολύ μεγάλο διάστημα και ελέω κρίσης παρέμειναν χωρίς ουσιαστική συντήρηση.
Τα 5 ορόσημα
Σε κάθε περίπτωση το βασικό πλαίσιο των αποφάσεων και οι κεντρικές κατευθύνσεις αναμένεται να κληρώσουν περί τα τέλη Ιουνίου. Από εκεί και πέρα το πλαίσιο αυτό θα οριστικοποιείται σταδιακά ανάλογα με τη ροή νέων δεδομένων και με τέσσερις ενδιάμεσους σταθμούς μέχρι τη ΔΕΘ. Πρόκειται για στοιχεία που θα δείξουν τον δημοσιονομικό χώρο, με βάση την πορεία των εσόδων τόσο από το μέτωπο της φοροδιαφυγής, όσο και από τον τουρισμό, που αποτελούν τους δυο «αστάθμητους» παράγοντες των φορολογικών εσόδων.
Σημείο – κλειδί φυσικά, αποτελούν οι εισπράξεις και από τον φόρο εισοδήματος, καθώς όπως έδειξαν και τα περσινά στοιχεία από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων, τα αυξημένα εισοδήματα των πολιτών γέμισαν περαιτέρω τα κρατικά ταμεία. Με βάση τα στοιχεί της ΑΑΔΕ, ο φόρος που βεβαιώθηκε στα φυσικά πρόσωπα για το 2023 (μισθωτούς, αγρότες, συνταξιούχους, επιχειρηματική δραστηριότητα) έφτασε τα 12,27 δις ευρώ, αυξημένος κατά 2,22 δις ευρώ σε σχέση με το έτος 2022 και αυτό γιατί μέσα σε έναν χρόνο το δηλωθέν εισόδημα αυξήθηκε κατά 14,401 δις ευρώ και το φορολογητέο κατά περίπου 13,27 δις ευρώ.
Τέλος Ιουνίου: Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους θα έχει στα χέρια του ένα πρώτο δείγμα γραφής για την πορεία του προϋπολογισμού γενικά αλλά και ειδικά του κρίσιμου σκέλους των εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Άλλωστε, στην ετήσια έκθεση προόδου που εστάλη πριν λίγες ημέρες στην Κομισιόν, εκτιμά πως κάθε χρόνο τα έσοδα από την φοροδιαφυγή (τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του προϋπολογισμού και αποτελούν έξτρα έσοδα) θα ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ, όπως ακριβώς συνέβη και το 2024.
Αρχές Ιουλίου: Ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα θεωρείται η τελική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ρήτρα διαφυγής, με το αίτημα εξαίρεσης των αμυντικών μας δαπανών να υποβάλλεται την περασμένη εβδομάδα από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη προς την Κομισιόν. Όπως έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μπαλάς Ουζβάρ, δίνοντας το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων «η ανάλυση με βάση τα κριτήρια που έχει θεσπίσει η Κομισιόν θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου, που επί του παρόντος προβλέπεται για τις 4 Ιουνίου, θα έχουμε την εαρινή δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και αυτή είναι η στιγμή που θα παρουσιάσουμε τα συμπεράσματα της ανάλυσής μας». Το Συμβούλιο θα εξετάσει τα δεδομένα τον Ιούνιο και η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται στις αρχές Ιουλίου.
31 Ιουλίου: Με το χρονοδιάγραμμα των φετινών φορολογικών δηλώσεων να είναι προκαθορισμένο, δηλαδή δεν θα δοθεί καμία απολύτως παράταση, η πληρωμή ή η εξόφληση των εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 31 Ιουλίου. Τότε η ΑΑΔΕ θα έχει στα χέρια της μια πρώτη εικόνα για την πορεία των φορολογικών εσόδων.
20 Αυγούστου: Παραδοσιακά, μετά το 15Αύγουστο το οικονομικό επιτελείο έχει μια πρώτη πλήρη εικόνα για τις τουριστικές εισπράξεις. Με τις εκτιμήσεις να μιλούν να ένα νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων από την «βαριά βιομηχανία», θεωρείται στοιχείο – «κλειδί» για τον καθορισμό του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.
5 Σεπτεμβρίου: Στο παρά… ένα της ΔΕΘ η ΕΛΣΤΑΤ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2025. Εκείνη την ημέρα, όπως είθισται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, μπαίνει και τυπικά η τελευταία πινελιά στο πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.
Διαβάστε επίσης:
Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 1% καθώς ο OPEC+ εξετάζει νέα σημαντική αύξηση της παραγωγής
Κωνσταντινούπολη: Ο Φιντάν παρέθεσε ανεπίσημο ιδιωτικό δείπνο στον Γεραπετρίτη
Μπάκιγχαμ σε πρίγκιπα Χάρι: Tα δικαστήρια έχουν «εξετάσει κατ’ επανάληψη» το θέμα της ασφάλειάς του
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Βόμβα» η αποτυχία Μερτς λένε τα γερμανικά ΜΜΕ – Σε εξέλιξη ένα παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών – Αύριο αναμένεται ο β’ γύρος στην Bundestag
- ΟΑΣΘ: Άμεση παρέμβαση εργαζομένων σε μικρή εστία φωτιάς στο αμαξοστάσιο
- Λιβάνιος για αξιολόγηση δημοσίου: Προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με τη συμμετοχή των ίδιων
- Optimus Energy (ΓΕΚ Τέρνα): Ενώνει δυνάμεις με την espired για την εμπορική βελτιστοποίηση ΣΑΗΕ στην ελληνική αγορά
