• Οικονομία

    Κλειδί ο Γενάρης για το ράλι προς την επενδυτική βαθμίδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κλειδί ο Γενάρης για το ράλι προς την επενδυτική βαθμίδα – Κλειδί οι πρόωρες αποπληρωμές χρέους

    Χρήστος Σταϊκούρας


    “Γαϊτανάκι” θετικών ειδήσεων, με την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ίσως και 5 δισ. ευρώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις από το πρώτο μνημονιακό πακέτο και σχεδόν 1,8 δισ. που οφείλουμε στο ΔΝΤ να βρίσκεται στο επίκεντρο, σε συνδυασμό με ενθαρρυντικά στοιχεία από τα μέτωπα της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου και φυσικά της περαιτέρω εξυγίανσης του τραπεζικού κλάδου, θα μπορούσαν να επιταχύνουν την πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα το 2022.

    Αυτό, δηλαδή η επενδυτική βαθμίδα ει δυνατόν μέσα στο 2022 και συγκεκριμένα όσο νωρίτερα μέσα στο 2022 φαίνεται πως είναι ο μεγάλος στόχος του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης στο πλαίσιο της στρατηγικής του επόμενου έτους.

    Προς το παρόν εν αναμονή των τοποθετήσεων Standard & Poor’s (στις 22 Οκτωβρίου) και Moody’s (19 Νοεμβρίου), εν μέσω πλέον της ενεργειακής κρίσης που απλώνει βαριά σκιά πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία, οι προσδοκίες για game changer κινήσεις από τους δύο αυτούς οίκους είναι σε, γενικές γραμμές, χλιαρές χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλειστεί κάτι που θα εκληφθεί όμως περισσότερο ως θετική έκπληξη σε αυτή τη φάση.

    Όλα όμως, στο παρασκήνιο, φαίνεται πως δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να συσσωρευθεί ένας όγκος θετικών εξελίξεων, αποφάσεων, που θα διευκολύνουν με τη σειρά τους και τους ξένους οίκους να κινηθούν λίγο πιο γρήγορα στην αναρρίχηση της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

    Αναλυτές, επικαλούμενοι και την πρόσφατη έκθεση της Fitch, η οποία θα «μιλήσει» τον Ιανουάριο τονίζουν για παράδειγμα πως ο διεθνής οίκος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία εάν πείθονταν πως το ελληνικό χρέος εδραιώνει για τα καλά μια καθοδική πορεία καθώς και πως βελτιώνεται η ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών. Ως προς το χρέος αυτό πρακτικά, λένε οι ίδιοι αναλυτές, θα μπορούσε να σημαίνει πως όσο πιο χαμηλά από το 200% του ΑΕΠ φανεί πως υποχωρεί το χρέος τον επόμενο χρόνο, προφανώς με το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που αναμένεται να ψηφιστεί το Δεκέμβριο στη Βουλή, τόσο περισσότερο βελτιώνεται η θέση της χώρας στα ραντάρ των οίκων.

    Καίριας σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται πως είναι οι κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ, σχεδόν 1,7 δισ. ευρώ αλλά όμως και δανείων του πρώτου πακέτου (GLF – 2,6 δις. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι το 2042) ενδεχομένως και 5 δισ. σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις σε αυτή τη φάση.

    Το δεύτερο σκέλος φυσικά εξαρτάται από τη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και από την πολιτική βούληση των ισχυρότερων εταίρων, καθώς πρόκειται για μια απόφαση που σαφώς θα στείλει θετικό σήμα στις αγορές για την Ελλάδα, πως είναι σε θέση να αποπληρώσει ταχύτερα από ότι αναμένεται τους πιστωτές της, παραμένει όμως μια πολιτικά, λεπτή, απόφαση σε καιρούς….αναστατωμένους στην ΕΕ σε πολλά επίπεδα.

    Βεβαίως είτε η απόφαση έλθει εντός του τρέχοντος έτους, που δεν μπορεί να αποκλειστεί, είτε μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 θα είναι μια κίνηση με σαφή θετικό αντίκτυπο που δεν θα περάσει απαρατήρητη από τους ξένους οίκους. Ταυτόχρονα προς την θετική κατεύθυνση θα είναι και το ξεκαθάρισμα του τοπίου σχετικά με το PEPP, πιθανόν εντός του Δεκεμβρίου, καθώς και μια ροή θετικών ειδήσεων από τον τραπεζικό τομέα.

    Ερωτηματικό για νέες εκδόσεις φέτος – Στα επίπεδα του φετινού το δανειακό πρόγραμμα του 2002

    Εν τω μεταξύ προς το παρόν όλα παραμένουν ανοικτά για το εάν το Δημόσιο θα προχωρήσει φέτος σε μια νέα ομολογιακή έκδοση. Οι εξελίξεις στις αγορές σταθμίζονται προσεκτικά όπως πάντα, και εάν βρεθεί κάποιο αξιόλογο παράθυρο δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα, χωρίς όμως όπως φαίνεται αυτό να αποτελεί άμεση και σίγουρα όχι επείγουσα προτεραιότητα.

    Ταυτόχρονα, εντός του Δεκεμβρίου και πιθανόν στις 22 Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα για το 2022. Κυρίαρχη αίσθηση είναι πως θα κινηθεί στα επίπεδα του φετινού, δηλαδή κοντά στα 10 δισ. ευρώ, ανάλογα φυσικά και με την εξέλιξη των αναγκών αλλά και με την αξιολόγηση των ευκαιριών που θα ανακύπτουν.

    Όπως και όλες τις χρονιές έτσι και το 2022 το πρόγραμμα αναμένεται να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει ολοκληρωθεί δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του εντός του πρώτου εξαμήνου.

    Η επόμενη χρονιά περιλαμβάνει άλλωστε και ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο.

    Την έκδοση του πρώτου πράσινου ομολόγου που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, που θα πραγματοποιηθεί στον κατάλληλο χρόνο, σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις όχι πριν το πρώτο εξάμηνο του 2022, και με την προϋπόθεση πως θα έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως και απρόσκοπτα η σημαντική τεχνική διεργασία που απαιτείται στο παρασκήνιο για ένα τέτοιο εγχείρημα.

    Διαβάστε επίσης

    Τροχάδην για επενδυτική βαθμίδα το 2022



    ΣΧΟΛΙΑ