• Οικονομία

    Klaas Knot (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις των μισθών θα κρίνουν τις μειώσεις των επιτοκίων

    Klass Knot, επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας, μέλος ΔΣ ΕΚΤ

    Klass Knot, επικεφαλής Κεντρικής Τράπεζας Ολλανδίας, μέλος ΔΣ ΕΚΤ


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι βέβαιη για τους μισθούς προκειμένου να μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ.

    Υπάρχει μια «αξιόπιστη προοπτική» να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της ΕΚΤ το 2025, τόνισε σε συνέντευξή του στην ολλανδική κρατική τηλεόραση.

    «Το μόνο κομμάτι του παζλ που μας λείπει είναι η απόλυτη πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα προσαρμοστεί στον βραδύτερο πληθωρισμό», είπε ο Κνοτ, ένας από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους στο ζήτημα των επιτοκίων. «Όταν αυτό το κομμάτι του παζλ μπει στη θέση του, θα μπορέσουμε να μειώσουμε λίγο το επιτόκιο».

    Τα σχόλιά του συμβαδίζουν με αυτά ορισμένων από τους συναδέλφους του – συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής οικονομολόγου Philip Lane – που έχουν προτείνει ότι η ΕΚΤ χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με τις αυξήσεις μισθών για να μπορέσει να μειώσει το κόστος δανεισμού. Καθώς αυτά τα δεδομένα δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι τα τέλη Απριλίου, αυτό κάνει τον Ιούνιο την πιο πιθανή εποχή για ένα πρώτο βήμα προς τη μείωση των επιτοκίων.

    Οι αγορές αναμένουν πάντως ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί πιο γρήγορα. Ενθαρρυμένοι από την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν εμφανίστηκε τόσο απόλυτη ως προς το ζήτημα, οι επενδυτές αύξησαν τα στοιχήματά τους για μια πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης.

    Υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής λειτούργησαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερού ντε Γκαλχάου, ο οποίος σε συνέντευξή του στη La Tribune Dimanche ανέφερε ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συναντήσεις.

    «Μπορούμε να έχουμε βιώσιμη σταθερότητα τιμών μόνο εάν η αύξηση των μισθών επανέλθει σε ρυθμό περίπου 2,5% — η τελευταία αύξηση των μισθών στην Ευρώπη είναι 5%,» δήλωσε από την πλευρά του ο Κνοτ την Κυριακή. «Αυτή η τροχιά δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», είπε.

    Θα υπάρξουν «δύο χρόνια κατά τα οποία πιστεύουμε ότι η αύξηση των μισθών θα είναι υψηλότερη από τον πληθωρισμό, επιτρέποντας την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

    Ωστόσο, αυτό δεν θα εμποδίσει τον πληθωρισμό να επιστρέψει στο 2%, καθώς «υπάρχει ακόμα χώρος στα περιθώρια κέρδους για να πληρωθούν αυτοί οι υψηλότεροι μισθοί χωρίς δραστικό δεύτερο γύρο για αυξήσεις τιμών», είπε. «Αλλά είναι ένα στενό μονοπάτι».

    Διαβάστε επίσης

    Λευκός Οίκος: Δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική απέναντι στο Ισραήλ

    Eurobank Equities: Τι εκτιμά για ΟΤΕ, Σαράντη, ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings και Lamda Development

    Κασσελάκης: Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ