• Οικονομία

    Κίνδυνο πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα «βλέπει» η HSBC

    HSBC

    HSBC


    Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι αναπτύσσεται και το «κλειδί» για κάτι τέτοιο είναι η προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνει, σε νέα έκθεσή της, η HSBC με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup.

    Η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος ανοίγει τον δρόμο για μια επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και για την εκταμίευση 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 9,5 δισ. ευρώ πρέπει να μπουν στην άκρη ως «μαξιλάρι» ρευστότητας. Το Eurogroup επίσης συμφώνησε να δώσει 10ετή παράταση στη λήξη και την πληρωμή τόκων για τα δάνεια του EFSF ύψους 131 δισ. ευρώ. Ωστόσο, υπογραμμίζει η HSBC, δεν υπήρξε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2033 και, ειδικότερα, για τον “γαλλικό μηχανισμό”, αν και αναφέρθηκε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί το 2032.

    Το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στην εποπτεία μετά το πρόγραμμα, κάτι που ήταν αναμενόμενο για τους αναλυτές της HSBC, αλλά η πιθανότητα να επισφραγίσει  την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) έχει μειωθεί λόγω της απουσίας του “γαλλικού μηχανισμού”, που θα συνέβαλε στη συμφιλίωση των διαφορών στις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

    Η μη υπογραφή της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά στο άμεσο μέλλον την εμπιστοσύνη των επενδυτών, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας και, ενδεχομένως, τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας, σημειώνει η HSBC.

    Θα μπορούσε επίσης να περιορίσει την υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου βραχυπρόθεσμα, δημιουργώντας κάποια αβεβαιότητα σχετικά με το ποσό που θα μπορούσε να αντλήσει από νέες εκδόσεις ο ΟΔΔΗΧ τους επόμενους μήνες.

    Ωστόσο, τα θετικά είναι περισσότερα από τα αρνητικά, υπογραμμίζει. Η Ελλάδα ολοκληρώνει το πρόγραμμα με ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας 24 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) και είναι πλήρως χρηματοδοτημένη για 22 μήνες, σχεδόν έως το τέλος του 2020. Μετά την παράταση της λήξης των δανείων, η μέση ωρίμανση του ελληνικού χρέους θα είναι πάνω από 20 χρόνια. Έτσι, αυτό που η Ελλάδα πρέπει να δείξει στις αγορές είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική βελτίωση σε επίπεδο βιωσιμότητας χρέους και να οδηγήσει τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων χαμηλότερα.

    Παράγοντας ανησυχίας η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων

    Ωστόσο, κατά την άποψη της HSBC, η χρόνια ανικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσει επενδύσεις διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι επίσης σημαντικές καθώς βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την έξοδο ή όχι της Ελλάδας από την ευρωζώνη που επικρατούσε για αρκετό καιρό έκανε την ελληνική οικονομία λιγότερο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές. Αλλά τώρα που οι φόβοι έχουν εκμηδενιστεί (τουλάχιστον για τώρα), η Ελλάδα έχει μια μεγάλη ευκαιρία να δείξει ότι είναι ανοιχτή στις επενδύσεις,  το οποίο συνεπάγεται μια ισχυρότερη πορεία στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

    Πλήρης χρηματοδότηση μέχρι το 2020

    Σύμφωνα και με το Eurogroup, η Ελλάδα είναι πλήρως χρηματοδοτημένη για 22 μήνες, σχεδόν έως το τέλος του 2020. Αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να επιτυγχάνει τους κύριους στόχους της για πλεόνασμα, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι αρκετό για να καλύψει όλες τις πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος το 2021 και 2022. Έτσι, θα χρειαστεί να βγει στις αγορές για μόλις 8 δισ. ευρώ το 2021 και το 2022, εκ των οποίων τα μισά θα πληρωθούν οι ιδιώτες επενδυτές και το ήμισυ των οφειλών στο ΔΝΤ.​​​​​​​

    Κίνδυνος πολιτικής κρίσης

    Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση φαίνεται να δεσμεύεται πως θα ολοκληρώσει τη θητεία της, ωστόσο η πρόσφατη συμφωνία με την ΠΓΔΜ έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

    Δύο μέλη των ΑΝΕΛ έχουν ήδη αποχωρήσει από το κόμμα, αφήνοντας την κυβέρνηση με μια μικρή πλειοψηφία 152 βουλευτών.

    Επομένως, υπάρχει κίνδυνος κυβερνητικής κρίσης όταν η συμφωνία έλθει στη Βουλή, καταλήγει η HSBC.



    ΣΧΟΛΙΑ